500 кг от декар е средният добив на пшеница в Сливенско

Жътвата в Сливенска област приключи, а прибраната реколта е с висока себестойност и няма да бъде компенсирана от изкупните цени. Това съобщи за „Гласът на земеделеца“ Георги Радев заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен.

„При добивите от ечемик и пшеница положението е шарено, където е имало локални валежи, реколтата е по-добра. Средният добив от ечемик е между 450-470 кг от декар. Пшеницата на места е 300-400 кг., а на други 600-700 кг. , средният е 500 кг от декар и малко над него“, посочи още той. По думите му, очакванията  на местните земеделци за добивите се покриват с реалността. „Знаехме, че нещата няма са особено добре още преди да започне прибирането на тазгодишната реколта. Въпреки оптимистичните прогнози на управляващите за висок добив и повече зърно от миналата година, на всеки земеделец му беше ясно, че нещата не стоят така. Първо защото нямаше толкова валежи и второ, нашите посеви поникнаха в средата на декември, което не е нормално. При нас в Сливен сеем до 15 -20 октомври и най-късно до края на ноември, растенията трябва да са поникнали. Миналата година закъсняхме с месец и половина, което е проблем, най-вече за добивите“, пояснява стопанинът.

И Георги Радев, и колегите му зърнопроизводители, са на мнение, че реколтата, която са прибрали, е със страшно висока себестойност и няма как да им излезе сметката, но се надяват догодина да не е така.

„Себестойността на продукцията тази година няма да бъде компенсирана от изкупните цени на реколтата. За различните стопанства в района, които ползват различни технологии, себестойността варира от 200 до 240 до 250 лева на декар. Като тук влизат основните разходи- заплати, торове, машини, горива, семена, препарати за обработка на семената. Tова са най- големите пера , които ни събарят, особено торовете, които бяха с убийствени цени. Сега, с тази изкупна цена на пшеницата, която миналата седмица беше 420 лева, а днес вече падна до 360 лв., имаме голям проблем. Добив, който е средно е 500 килограма за област Сливен по 0,40 стотинки са 200 лева, няма как да ни компенсира разходите“, посочва още председателят на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен.

По думите му, има интерес от търговците към тазгодишната продукция. „Част от колегите продадоха продукцията си от пшеница миналата седмица, но повечето изчакват. Складовете в Сливенско са почти изчистени от миналогодишната продукция, едва ли на цена, която устройва производителите, но иначе няма да има място за новата“, посочва още той.

През тази година в Сливенски региона няма да има добра реколта и от слънчоглед. „Състоянието на посевите от слънчоглед и царевица за момента е добро. Преди седмица отново имаше градушка на места в областта и има ниви, които са унищожени. Засега слъчогледът се крепи, дано да повали още малко, добивите ще са ниски обаче“, допълва Георги Радев и прогнозира, че прибирането на маслодайната култура се очаква да започне най-рано в средата на август.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X