Важно за фермерите: Кои са дерогациите /изключенията/ по ДЗЕС 7 и 8 само за 2023 г.

Задължението за сеитбооборот и неизползваема земя отпада за 2023 г.

Министърът на земеделието пусна специална заповед за целта

ЕС прие дерогации от Регламент (ЕС) 2021/2115, които се отнасят за прилагането на стандартите за добро земеделско и екологично състояние на земята – ДЗЕС № 7 и 8 през годината на заявяване – 2023.

Както е известно ДЗЕС е набор от европейски стандарти (познати също като „условност“), които са задължителни. Целта им е да допринасят за опазването и подобряването на околната среда и климата. Земеделските стопани трябва да ги спазват в своите стопанства, за да получат финансово подпомагане по съответните интервенции на ОСП.

Европейската комисия обаче прие регламент за предоставяне на  някои дерогации в регламент (ЕС) 2021/2115 относно правилата за прилагане на следните ДЗЕС:

– ДЗЕС 7 –  „Редуване на културите (сеитбооборот) върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода“ и

– ДЗЕС 8 – „Минимален дял земеделска площ, предназначена за непроизводствени площи или обекти“.

Предложените дерогации целят да бъдат върнати и използвани за производство големи по размер площи, като по този начин се предостави възможност за постигане на максималния капацитет на ЕС за производство на зърнени култури.

По изключение, на земеделските стопани се предоставя гъвкавост, за да използват наличната си обработваема земя за производство на храни.

Дерогациите ще бъдат временни и ще се прилагат само за 2023 година.

Предвижда се освободените площи да се използват единствено за отглеждане на култури, които допринасят за осигуряване на продоволствената сигурност. От дерогацията са изключени култури, които обикновено се използват за производство на фураж и изхранване на животни (като царевица и соя).

При ДЗЕС 7 производителите ще трябва да отглеждат култури, които са пряко свързани с осигуряването на продоволствената сигурност.

При ДЗЕС 8, когато земеделски стопанин се ангажира да отдели най-малко 7% от обработваемата си земя за непроизводствени площи или обекти, включително земя, оставена под угар, делът, с който се покрива спазването на настоящия стандарт за ДЗЕС, се ограничава до 3%. Тоест при минимален дял от най-малко 7% от обработваемата земя на равнище земеделско стопанство, ако това включва също междинни култури или култури, които обогатяват почвата с азот, отглеждани без използването на продукти за растителна защита, 3% ще може да е земята, оставена под угар, или за непроизводствени цели.

По отношение прилагането на дерогациите за ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8  ЕС напомня, че се въвежда задължение да се запазват основните базови изисквания за държавите членки, а именно:

− Да насърчават производството на култури, които са предназначени за човешка консумация; − Да насърчават изпълнението на еко-схеми и агроекологични интервенции, които целят подобряване биоразнообразието и запазване производствения потенциал на почвите

− Да приложат дерогациите единствено за „площи под угар“ (без дерогацията да се отнася за другите видове непроизводствени елементи), като площите не трябва да са били заявявани като угар за 2022 г.

− Площите, освободени вследствие на дерогацията, не трябва да бъдат използвани за отглеждане на царевица, соя и дървесни видове с кратък цикъл на ротация

− Особеностите на ландшафта трябва да се запазят

− Забранено е рязането на живи плетове и дървета през размножителния период и периода на отглеждане при птиците

− При възможност да се прилагат мерки за избягване на инвазивни растителни видове

На площите, които ще участват в дерогациите, могат да се прилагат продукти за растителна защита.

Разрешените за настоящата година изключения влизат и у нас на ниво стратегически план. Министърът на земеделието Кирил Вътев пусна заповед, с която одобрява условията за прилагане на ДЗЕС и задълженията на фермерите, както и изключенията.

На европейско ниво обаче продължават да текат дискусии между министрите на земеделието за това дали дерогацията да се прилага и през 2024 г.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X