Виолета Кръстева, земеделец: „Ако си упорит и работиш, ще спечелиш“

В Световния ден на динята на видинския общински пазар екип на „Гласът на земеделеца“ се срещна със 72- годишната жена от с. Сланотрън, Видинско. Половин век вече тя отглежда сезонни плодове и зеленчуци – домати, чушки, зеле, дини и пъпеши, на площ от над 30 дка, които няма да увеличава, няма и не е  кандидатства до сега и за държавни или европейски субсидии. И въпреки трудностите обещава, че ще продължи със земеделието. „Има и падения, има и постижения, но сега е малко по-добре“, казва Виолета, като признава, че последните години променливото време – високите температури и обилните валежи,  са нанесли сериозни щети на зеленчуците.  Често дините и пъпешите от сортовете „Перла F1“ –  ранен сорт, подходящ за отглеждане в оранжерии и на открито, „Роман F1“ и „Кримсон Суит“, който издържа на различни климатични условия, стават обект на чакали. За това през нощта не остава бостана без надзор. „Имаме куче. Там сме във фургона – цялото семейство. На него пада изцяло земеделска работа, а през пролетта, когато започва сеитбата на помощ за няколко дни идват и работници от селото. „След това ние поемаме. Правим си сами поливките. На капково напояване сме с два сондажа. Поливаме с бензинови помпи, горивото не е евтино. Разполагаме със земеделска техника, но се налага да копаем и с мотика. Без ръчен труд трудно се получава“, откровена е Виолета Кръстева, която е завършила селскостопански техникум в гр. Грамада.

Земеделският производител споделя, че инвестициите й са големи, а в продукцията си се старае да влага все по-малко химия, защото цени екологично чистите продукти. „Миналата година не сме си избили разходите. Тотална разруха, но гледаме напред“, оптимист е тя.

До края на август Виолета се надява да продаде продукцията си от бостана, след което застъпва на пазара с продажбата на чушки, домати, по-късно и със зеле, българско производство. През зимата също може да я видите там със зимнина – бидони с кисело зеле, млени домати и лозови листа, и така вече пет десетилетия без почивен ден.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X