Връщат Сашка Целева като управител на „Напоителни системи“ в Пазарджик

Решението е взето вчера, до дни се очаква смяната в ръководството

Връщат Сашка Целева като управител на „Напоителни системи – клон Тополница“. Тя бе освободена през 2021 година, а към момента на поста е назначен Николай Гаралов. Решението за смяната е взето вчера на заседание на Съвета на директорите на държавното предприятие. В Търговския регистър е качен и протокол от заседанието, от който се вижда, че е гласувано прекратяване на правомощията на Гаралов и назначаването на Целева. Тя още не е встъпила в длъжност, това може да стане след вписването ѝ като управител, което обикновено отнема няколко дни. А договорът ѝ влиза в сила от момента на вписването.

Пред „Гласът на земеделеца“ Сашка Целева сдържано потвърди, че е проведено заседание и има такова решение. На въпроса какво ще последва в „Напоителни системи – клон Тополница“ отговори, че първо трябва да види с какъв екип и с каква техника разполага.

В пазарджишкото дружество проблемите не са един и два и не са от вчера. Редица бивши управители бяха уволнени и съдени за различни престъпления, включително за тежки злоупотреби и корупция.

Сашка Целева бе може би първата, останала на поста повече от 4 години и тръгнала си без намесата на прокуратурата. Това се случи при първото служебно правителство, през октомври 2021 година. Актът за прекратяване на договора за управление й е бил връчен от съдия-изпълнител, който я потърсил в дома й, докато тя е в болничен. На нейно място тогава бе назначен адвокат Лазар Попов.

Припомняме още, че основанието за освобождаването е било плащане, което било извършено точно в дните, когато служебното правителство направило рокадите в националното ръководство на държавното предприятие. Парите трябвало да покрият старо задължение на друг клон на дружеството – „Струма-Места“. Практика в „Напоителни системи“, наложена от години, е печелившите клонове, какъвто е и този в Пазарджик, да покриват задълженията на губещи, при които се залага повече на дейности по отводняване, от които не се привличат приходи. Какво е нарушението конкретно в този паричен превод, не се знае. Хора от системата признават, че не знаят и дали сумата е била голяма, но си спомнят, че дългът на „Струма-Места“ бил с падеж през февруари, а плащането било извършено през юли, малко преди да се стигне до запор и принудително събиране на вземанията. Дни по-късно била получена заповед от новото ръководство, забраняваща да се извършват подобни плащания и определяща нов ред, по който те да бъдат одобрявани. Вече изпълненият превод обаче бил посочен като основание за освобождаването на Целева.

До момента в публичното пространство не е излязла информация дали наистина е разкрито нарушение, но е факт, че Целева не е съдена и продължава да изпълнява ангажиментите си като общински съветник във Велинград.

*Снимки – личен архив на Сашка Целева

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X