Защо администрацията не мисли, когато казва „не“

Ще преразгледа ли МЗХ срока за задържане на животните, който е удължен не по вина на стопаните?

След нашата публикация отпреди дни, че Българска аграрна камара-БАК поиска промяна в наредбата за срока на задържане на животните в стопанствата получихме и първите отзиви.

Да припомним, че с писмо до министъра на земеделието и изп.-директор на ДФЗ Българска аграрна камара-БАК, настоява за спешно решаване на проблема пред животновъдите относно срока на задържане на животните, който се промени не по тяхна вина.

При първоначалното публикуване на наредба 3 в ДВ от 14 март 2023 г. крайните срокове за задържане трябваше да бъдат 28 август 2023 г. за интервенциите по обвързано подпомагане, и 18 септември при преходна национална помощ за овце майки и кози майки. По тези текстове животновъдите са преценили кои животни по коя интервенция да заявят за подпомагане.

С последващите две промени в наредбата относно крайната дата на кампанията обаче се промениха и крайните срокове на задържане – към настоящия момент те са 9 октомври и 30 октомври за двата вида подпомагане съответно, което изцяло обърква плановете на животновъдните стопанства и ги вкарва в загуби.

Напомнихме и това, че според обичайната земеделска практика, най късно през септември животновъдите реализират брак на определен процент от животните, и то преди те да забременеят и преди старта на зимните месеци. А новите срокове правят невъзможно бракуването най-късно през септември, което създава заплаха стадата да влязат в зимата неподготвени и да не могат да презимуват.

По този повод Михаил Михаилов от Националния съз на говедовъдите в България – НСГБ, заяви, че това, което сега са предложили колегите му от БАК,  от НСГБ са го предложили още през юни месец. както му е редът, и имат отговор „НЕ“, от който става ясно, че не може нищо да се направи.

В нашето писмо сме описали всичко, което ще се случи и досега, както виждате, се сбъдват нещата, казва Михайлов. Той допълва, че това е фатално за стопаните, защото например задържаните до ноември овце през октомври ще изконсумират храната и сумата, която ще получат стопаните им по програмата за селекция.

Експертът от НСГБ ни представи за справка и тяхното предложение до държавната администрация, от което се вижда, че то не е взето предвид и отговорът е кратък: НЕ СЕ ПРИЕМА. Прилагаме справката, за да стане по-ясно за какво става дума.

Дано сега, когато и Българска аграрна камара сериозно се е заела с проблема, на него да бъде обърнато повече внимание и да бъде разгледан.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X