Зам.-министър Стратев: Защитените от Европа сирене и кисело мляко се правят само от българска суровина

Вече регистрираните за защитено наименование за произход българско кисело мляко и българско бяло саламурено сирене трябва да се произвеждат по определена технологична спецификация.

Това каза в студиото на Euornews Bulgaria зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Единият вариант е да се произвеждат по БДС, другият по технологична документация или спецификация, или видова спецификация, характерна точно за тези два продукта. Тук има няколко характерни момента, които си заслужава да бъдат откроени.

Едно от изискванията е за храненето на животните. Фуражите трябва да произхождат от територията на България. Животните трябва да се отглеждат и хранят навън, на паша от май месец до ноември. По този начин млякото ще добие по-балансиран вид по отношение на витамини и минерали.

Нашите условия позволяват на повече от 2000 билки да растат по пасищата. Те съдържат ароматни вещества, които попадат в млякото и допринасят за букета на крайния продукт. Другото изискване е суровото мляко да е от животни, които се отглеждат на територията на България и трябва да се отличава с високо съдържание на българската млечна бактерия. Тази бактерия е открита от българина Стамен Григоров през 1905 г., когато е бил студент по медицина в Женевския университет. Бактерията се среща както в изворните води, така и по пасищата. Научно установено е, че може да се развива само на територията на нашата страна.

Закваската трябва да се състои само от микроорганизми, които са налични тук на територията на страната.

Не на последно място продуктите трябва да бъдат произведени на територията на България, което е едно от основните изисквания, за да бъдат вписани в регистъра на продуктите със защитени наименования.

Това дава гаранции за качеството, гарантира конкурентоспособност и развитие на селските райони, където ще се произвеждат тези продукти.

Очаквам на тези продукти да има по-голямо търсене. Потребителите искат традиционни, български продукти, с доказан български произход.

Срещите с животновъдите вече ще ги правим под формата на консултативни съвети. Ще каним всички заинтересовани производители от началната суровина до крайния продукт.

Един от основните проблеми при субсидиите от няколко години назад са т. нар. виртуални животни. Засичали сме такива случаи и не бих казал, че са малко. Въпросът е да се правят по-чести проверки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X