Ниските цени на млякото провокираха фермер да купи млекомат

За 2 седмици продадените литри са с 50% повече, радва се младият говедовъд

Млад фермер от град Панагюрище потърси спасение срещу ниските изкупни цени на млякото в автомат, който да предлага стоката му денонощно. И изглежда, че е направил правилния избор. За две седмици продадените литри са се увеличили с 50%, разказа пред „Гласът на земеделеца“ 31-годишният Новелин Митов. Той е четвърто поколение земеделец и животновъд, а за успеха роля има преди всичко уважението, на което се радва сред съгражданите си. Те и досега са купували от него, но машината улеснява нещата – няма нужда от уговорки, просто отиват на централния бул. „Пятигорск“ и си наливат желаното количество, само трябва да си носят бутилки и монети – уредът е като познатите ни автомати за кафе. Цената на млякото е 2 лева на литър, доста по-ниска от тази в магазините.

„Миналата година изкупната цена на млякото беше 1,25 лева, тази година се срина до 60 стотинки – наполовина – разказа младежът. – Реших, че нещо трябва да се измисли. Така ми хрумна идеята за млекомат. Гледал съм ги много пъти в интернет, в Ютюб – клипчета в Германия, в Швейцария. Заинтересувах се къде се продават. В България има дистрибутори на тази марка, но предлагат машините с около 4000-5000 лева по-скъпо. Затова се свързах директно със сайта на швейцарски производител, пуснаха ми проформа фактура, преведох парите и до месец доставиха млекомата“.

Машината е излязла около 20 000 лева крайна цена с ДДС. Тя работи вече трета седмица, а стопанинът споделя, че има голяма разлика. И преди е продавал мляко от фермата си, но с предварителни заявки, а често се случвало удобното за клиента време да не е удобно за производителя. Сега всеки може да си купи дори нощем.

Уредът поддържа температури на млякото 3-4 градуса, периодично го разбърква. През ден останалите количества се вземат, а на тяхно място се слагат нови.

„Аз съм четвърто поколение животновъд, цял живот и аз, и предишните поколения в семейството ми, продаваме мляко – с гордост отбелязва младият човек. – Хората ни познават. Доволен съм – ако досега съм реализирал на ден по 80 литра, сега са вече към 120 литра. А автоматът работи съвсем отскоро, хората още не са го научили“.

Новелин Митов обработва около 1100 декара земя и отглежда крави – само млечни. В момента във фермата му има над 60 глави добитък заедно с теленцата. Гледат се на ясла, защото една от най-големите трудности е намирането на работна ръка.

Неговият прадядо е имал голямо стопанство с овце и няколко крави. При национализацията след Девети септември държавата му ги взела. Не успяла да вземе обаче мерака на следващите поколения в родата да си имат свои стопанства, макар и по-малки. В дома на Митови винаги е имало по 12-13 крави, а при раздържавяването купуват обор, който е бил на някогашното ТКЗС. Новелин пък решава да надгради тази семейна дейност до по-професионално равнище.

Осеменяването се прави изкуствено с Холщайн, но младият фермер държи на старата порода, която и дедите му винаги са отглеждали – те се оказали по-издръжливи. Неведнъж е опитвал да си купи вносни животни от елитни породи, но те преживели едва по няколко месеца – не успели да се адаптират към климата на Средногорието.

В момента за стадото се грижат основно Новелин, неговата майка и негов приятел. Доенето е с централен млекопровод, целият изработен от неръждавейка, с автоматично измиване. Той е купен с финансиране по държавна програма за подпомагане на инвестиции в земеделските стопанства.

„Всичко е правено и надграждано постепенно и според силите ни – споделя Митов. – Вземаш един кредит, инвестираш в нещо полезно, изплащаш го, теглиш следващия и така“.

Млекоматът е само една от многото му големи инвестиции. Младежът предполага, че цената му няма да се избие скоро, но пък оценява, че спестеното време също не е маловажно – времето е ценен ресурс. И му дава независимост.

„Тъжното е, че не виждам млади хора да се захващат със земеделие и животновъдство – споделя панагюрецът. – С тия неуредици при подпомагането човек няма стимул. Подкрепата за войната в Украйна, например, беше несправедливо разпределена. Помощта бе на глава добитък. Има хора, които отдавна нямат животни или са си пуснали стадата да се скитат по горите, но и те взеха субсидии. Аз всяка година плащам данъци от порядъка на 13-14 хиляди лева, всичко ми минава през банки и е при строга отчетност. А някой, който е пуснал 300 крави в балкана сами да се гледат, получи повече от мене, макар че аз полагам много повече грижи, за да бъде всичко изрядно. Плюс това субсидията за телета е след първата година, те трябва да се раждат крави направо. Никой не те пита как си ги гледал и хранил две години, докато придобиеш право на подпомагане без никаква помощ. Ушните марки и те са проблем – постоянно се сменят, постоянно падат. Не знам защо не се чипират животните, както се прави при конете. Тогава вече проверките ще покажат колко са действително селскостопанските животни в България. Че то сега по документи са много, но повечето като че ли са „виртуални“. Субсидията се дели на голям брой глави добитък, а ако се разпределя между реалния брой животни, ще е съвсем различна. Крайно време е в Министерството на земеделието са спрат да си затварят очите“.

Новелин допълва, че когато му преведат субсидии, ги инвестира във фермата, не ги прахосва за нови джипове. Буквално преди дни семейството купило нов трактор по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства. Машината е „Deutz-Fahr“, шеста серия, 150 конски сили, с челен товарач. Митови го купуват главно за по-тежките операции. Миналата година са купили още един трактор от същата марка, също с челен товарач, но с по-малка мощност.

На финала на разговора младият човек допълва, че ако някой негов колега се интересува, е готов да му съдейства с информация за млекоматите и да го свърже с производителя.

*Снимки – личен архив на семейство Митови

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X