Над 8000 овце от породата „Ил дьо Франс“ се гледат у нас, част от елитните животни бяха показани на изложение край Сливен

Над 100 чистопородни животни от 12 ферми в страната бяха показани днес по време на националното изложение „55 години порода „Ил дьо франс“ в България“, което се проведе край Сливен. Участниците бяха от Русе, Добрич, Костинброд, Свищов, Сливен, Кермен, Търговище, с.Калугерово Пазарджишко. Освен да разгледат екземплярите от породата на различна възраст, овцевъди и специалисти имаха възможност да обменят съвети и опит по между си. Организатор на събитието е Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България в партньорство с Министерството на Земеделието и храните, а усилията им са насочени към популяризиране на породата у нас и отглеждането на все повече животни. Тази месодайна порода се характеризира с висококачествено месо-без мирис и с нисък процент на мазнини.

Председателят на Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България Евгения Ачкаканова изрази задоволство от факта, че изложението се е превърнало в ежегодна традиция, а посетителите и заинтересованите стават все повече с всяка следваща година. Тя припомни, че за пръв път животни от тази порода са внесени у нас през 1968 година. Дълги години те са били много малко на брой и в изключително ограничени райони на страната. След 2003 година обаче, чрез вноса, който е осъществяван ежегодно, поголовието на породата „Ил дьо Франс“ в България надхвърля 8 000 животни, с които Асоциацията работи днес.

Пред присъстващите, директорът на Дирекция „Животновъдство“ към Министерството на земеделието и храните Деница Динчева, прочете поздравителен адрес от името на министър Кирил Вътев, в който се подчертава, че животновъдните могат да разчитат на министерството като надежден партньор за дейността си. От своя страна, Деница Динчева заяви, че познава проблемите на животновъдите, тъй като работата й е основана на тесен контакт с тях. Тя изрази готовност да продължи да им помага, за да изпълняват те успешно условията, ангажиментите и цялата нормативна уредба в този нелек сектор. „Министерството се опитва с всички възможни финансови инструменти да подпомогне работата на животновъдите и да подкрепи бранша“, допълни още тя.

На място животновъдите можеха да получат съвети от специалист как да подготвят животните за случна кампания, за лактационен период или пък по теми, свързани с грижите за агнетата.

По време на изложението се проведе и аукцион за 24 мъжки разплодници. Всеки фермер, проявил интерес към покупката на разплодници, имаше възможност да си осигури животни с доказан произход и качества. „Кочовете за аукциона са от четири кочопроизводни ферми, страхотна селекция, поясни Евгения Ачкаканова и подчерта, че освен генетиката, която носи породата, значение и роля има и грижата на фермера.“ Може да има прекрасна генетика, но тогава когато няма отношение, правилно изпълнение на изискванията за хранене, отглеждане, профилактика, тогава нещата не се получават и няма такива добри резултати“, допълни тя.

На изложението имаше животновъди от Молдова, Турция и Румъния. Сред чуждестранните гости бе и  Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайни породи  „Ил дьо франс“ и „Тексел“.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини