В знак на протест: Животновъди подариха 5000 литра мляко

Утре излизат на мирно присъствие, готови са и за гражданско неподчинение

Животновъди от 4 пловдивски села подаряват млякото от фермите си на всеки, който го поиска, стига да си носи празни бутилки. За седмица са раздадени безплатно над 5000 литра мляко, разказа пред “Гласът на земеделеца“ един от тях – Петър Карадамянов от село Долна махала. Той и колегите му от Горна махала, Бегово и Мътеница доскоро са продавали продукцията си на безценица – по 50 стотинки за литър. Сега вече няма на кого да я предадат – единственото преработвателно предприятие, което изкупувало в района, се отказало. А животновъдите са в безизходица.

“Вече ударихме дъното! – гневно коментира Карадамянов пред “Гласът на земеделеца“. – На фона на всичко случващо се цена от 50 стотинки за литър мляко звучат несериозно, направо са подарък. Оттам се роди идеята ние наистина да започнем да подаряваме мляко, поне да знаем, че наистина е даром. Едно кафе от автомат вече струва 60 стотинки, а литър мляко е по-евтино!“.

Всичко започнало, след като на 23 май късно вечерта Карадамянов получил обаждане от шофьора на мандрата, който го уведомил, че от следващата сутрин няма да изкупуват продукцията му, както и на всички фермери по тази линия, от изброените села. Така точно на най-българския празник млякото – общо 4 тона и половина, останало непредадено, както и във всеки от следващите дни до момента. Така започнали буквално да се молят на други мандри да го вземат, за да се освободи място за следващото в охладителните вани. Същевременно за унищожаване в екарисаж им поискали такса по 2,50 лева на литър – пет пъти повече от изкупната цена. Така били поставени в абсурдна ситуация, затова предложили да подаряват млякото.

Мъжът допълва, че за пореден път животновъдите се сблъскват с пълно безхаберие от страна на държавата спрямо производителите на месо и мляко, а проблемите далеч не се изчерпват само с ниските изкупни цени. Фермерът отбелязва, че дори да нямаме правителство, институциите не могат да абдикират от задълженията си, след като не са спрели да получават възнагражденията си. Но въпреки многото сигнали, включително до най-високо ниво, досега отсреща няма никаква реакция.

“В цяла България животновъдите са на прага на гражданско неподчинение – казва още Петър Карадамянов. – Утре приканвам колеги да излезем на мирно присъствие в село Долна махала, поканили сме и телевизии да отразят проявата. Искаме да покажем на цяла България колко сериозни са наистина нещата при нас. Подаряваме мляко – и на възрастни, и на нуждаещи се. Доста хора се възползват. Над 5000 литра вече сме раздали и продължаваме, като предварително се уговаряме с хората, защото малко е сложно със съхранението, знаете. Даваме и на ишлеме да ни преработват. Някои мандри откликнаха и вземат, но пак на смешните 50-60 стотинки“.

Фермерът споделя още, че проблемите в говедовъдството са хиляди, а непрекъснато възникват нови и нови. Висящите проблеми са с пасищата, с плана за паша, а тази година – и с ваксинациите. На изпратените писма от Националния съюз на говедовъдите по този повод също няма никакъв отзвук. В момента който и да е от фермерите не може да си предаде животните на кланица. Няма право, защото не са ваксинирани. А не са, защото се бавят дейностите по националния календар, който е задължителен. При пасищно отглеждане стопаните също влизат в нарушение – ваксините задължително се вписват в пътния лист.

“Според мен трябва да се ограничи вносът, да се направи един спешен съвет по животновъдство, да се сложат проблемите на масата и някой от министерството сериозно да предложи решения най-после – казва още Карадамянов. – Трябва да се намери баланс. Една Румъния спасява своите производители, като налага задължения на търговците да имат на щанда продукция със специален етикет с румънското знаме. Няма ли, глобите са доста сериозни. В Гърция млякото е 50 цента, тук се подиграват с нас – цените са близки до подарък. Внос от Украйна, внос от Полша, внос от Унгария и никаква политика за подкрепа на българското!“.

На фона на това говедовъдите в цялата страна в момента не могат да продават животни или месо заради забавените ваксини, а собствениците на ферми от четирите пловдивски села сега са лишени и от възможността да предават от място млякото. И се надяват най-после да се намерят политики и механизми за справяне с тази нелепа ситуация.

“С тези изкупни цени ние реално ставаме спонсор на посредници. Големият проблем е, че от нас млякото тръгва по 50 стотинки за литър, но крайният потребител го купува за по 3,60 лева. Къде отиват тези разлики? Кой ще ги нормализира? Аз от 2011 година продавам мляко, под 68 стотинки досега не съм продавал. А в момента – на фона на цялата инфлация и увеличените разходи за заплати енергия, горива и така нататък – 50 стотинки. Ние не претендираме за големи печалби, разбираме, че кризата е световна, водят се войни. Искаме поне да сме на нула, поне да не търпим загуби“.

Прогнозата на фермера е, че съвсем скоро ще се стигне до гражданско неподчинение. Животновъдите са обезверени, напрежението с всеки изминал ден ескалира.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X