Райко от породата шотландско високопланинско говедо е новият повелител на Странджа

Отглежда го семейството на Светла Бахова от приморското село Веселие

Той се казва Райко, едно от малкото шотландски високопланински говеда у нас. Добродушен, дружелюбен и изключително социален. Такъв го описва стопанката му  Светла Бахова от село Веселие, Приморско. Казва, че е само на годинка и тежи 250 кг. „Райко го кръстихме на деня на слънцето, защото е роден на 4 май. Очаква се да достигне до 900 кг. Имаме и женско животно. То е на три месеца и се казва Стела. Засега ги отглеждаме, за свое удоволствие и за красота”, изтъква Светла. Допълва, че малко са животните от породата у нас. Тя тепърва набира популярност. Идеята на фамилията е, животните да ги увеличава и отглежда за разплод.

„Породата е месодайна с високо качество. А Райко е нормално говедо, тревопасно, като всички останали. Има малко по различен външен вид. Шотландско високопланинско говедо е стара порода, от над 1 000 години е, от Шотландия. Неслучайно е високопланинско, защото се отглежда високо в планините, затова и са по-окосмени животните, заради студа. Гледат ги в Австрия, Словакия, Германия”, обяснява фермерката. Едно животно струва между 4 000 и 6 000 лева.

Породата се отглежда пасищно. Допълват обаче разнообразното хранене на Райко и Стела и със специални фуражи за едри животни.

„Ние сме овцевъди. Имаме 300 каракачански овце. Защитена порода, не се гледа трудно, по-лесно е от другите, местна, приспособена порода, непретенциозна, неболедуваща. С качествено месо, полезно мляко и с много добри качества. Но ще опитаме и с шотланското говедо”, изтъква Светла Бахова. Смята да направи стадо от 10-15 бройки и то ще бъде като допълнителен бизнес за семейството. Месото е доста скъпо, бутиково и ще го реализират основно на българския пазар.

Фамилията живеела в града. Преместила се на село преди 10-12 години и решила да се занимава със земеделие. Започнали с 50 овце. Когато станали двойно повече преди 5-6 години, закупили агрегат за доене, защото процесът е доста трудоемък, а липсва и работна ръка.

„Животновъдството е за хора, които се занимават с него с голяма любов. Субсидиите уж пристигат навреме, уж са добри, но ниски са изкупните цени на месото и млякото. Допълване на дохода са субсидиите, не се разчита на тях. Ние даваме млякото на мандра в с. Веселие, а агнетата – на кланица в Пловдив. Пазарът ни е уреден”, казва стопанката и знае, че това е най-важното в този вид бизнес.

А тази година Райко ще изкара първо лято в Странджа. Фермерите вече са помислили и как да го устроят при идващите големи жеги. Там, където е тучната трева, има река, а покрай нея е и по-захрастено, и по-залесено. „Трябва да се чувства добре”, усмихва се Светла и допълва, че пашата е добра в планината, даже както казват – животните пасат 100 билки и си набавят необходимите витамини и минерали.

Кремена Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X