Димитрина Видова – свиневъд: „Малкият и среден бизнес бавно загива!“

На път към Монтана, между областния град и село Ерден, днес се отбиваме в семейната свинеферма на 61 – годишната жена, която отглежда прасета от 40 години. В землището на Долно Белотинци тя и съпругът й се грижат за свине майки, нерези, като преобладават предимно малките прасенца до 20 кг, а преди демократичните промени в България животните са били много повече. Това е основният и единствен доход на Димитрина, която споделя, че ситуацията със свиневъдството за малките стопани в страната ни върви към стагнация. „С удоволствие бих отглеждала много повече, но къде да ги пласирам. От Европа внасят месо под себестойността му. Един вид ще ги подаря, като ги угоя“, споделя с огорчение тя и е на мнение, че не вижда перспектива за развитие на отрасъла в следващите десет години. Успява да се справя сама, без допълнителна работна ръка и признава, че не може да покрие изискванията на Европейските програми за да получи финансиране.

Преди години дъщеря й е кандидатствала за изграждане на кланица, но проектът й не е одобрен. И така затворен цикъл на производство – и до днес няма. А производствената база – масивна сграда, която е с капацитет за 500 животни, е в сравнително добро състояние, въпреки че в момента се нуждае от ремонт на покрива.

И сега жената купува фураж за прасетата – порода хибрид, които са с бърз растеж и чието месо е без сланина от шумков тип, от зърнопроизводители, но все по-трудно се справя с нарастващите цени.

Като основен проблем в бранша Димитрина посочва бюрокрацията. „Преди 2-3 години излезе Наредба за семейните свинеферми за отглеждане на ограничен брой – 10 свине майки. Той е крайно недостатъчен за да се издържа едно семейство предвид икономическата ситуация. Много от Наредбите и изискванията са ненужни и натоварващи за нас. Държавата не помага“, размишлява свиневъдът. И допълва, че във Видин, Враца и Монтана – кланици няма.

Предизвикателства Димитрина намира и в реализиране на готовата продукция, като е категорична, че в България има недостиг на малки прасета, за това се ангажира с отглеждането им, докато преди 5 години от стопанството й са излизали по 30 прасета за кланица. А що се отнася до пандемията с африканската чума по свинете през 2019 година, когато много от родните свиневъди фалираха и бяха принудени като превантивна мярка да умъртвят животните си, макар и по хуманен начин – Димитрина заяви, че за нейно голямо щастие заразното огнище не я е достигнало.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X