Георги Нончев: „Българинът не е научен да консумира продукти от козе мляко“

След прекратяване на обществената си дейност като дългогодишен кмет на мездренското село Горна Кремена, сега 55-годишният мъж търси спокойствие и влиза в нова роля – на животновъдец. Близо 6 години вече той се грижи за повече от 30 кози в семейната си ферма, като първоначално започва с 6-7 ярета. Отглежда предимно българска бяла млечна порода от животните, като мъжките от тях идват от института по планинско животновъдство и земеделие в гр. Троян, а женските са кръстоска със селска порода, от които се получават добри приплоди, категоричен е Георги. В момента има и десетина ярета, които догодина ще бъдат заплодени. Когато позволява времето извежда козите на паша, а през студените месеци им осигурява люцерна от собствени земи, фураж купува и от местни арендатори в селото. Пазар за млякото намира в Горна Кремена, като от едно животно дневно с агрегати дои средно по 4 литра мляко, казва още бившият кмет с 20-годишен управленски стаж. Има идея някой ден да увеличи броя на козичките, но на този етап е рано да бъде по-смел в мечтите си. До момента не е кандидатствал за държавни или европейски субсидии. Успява да се справя със собствени средства, които за сега не го натоварват във финансов аспект. „Ако в един момент достигнем повече животни, имаме интерес да отглеждаме и местна порода, но за сега това са само наши намерения“, от дейността ни сме доволни, откровено заявява Нончев.

По думите му козата обича сухо, топло и чисто. Животното рядко боледува, а в неговото стопанство до момента не е имало такъв случай. Животновъдецът редовно обезпаразитява стадото – два пъти годишно и коментира ползите от консумацията на козе мляко, което е най-близко до майчиното, като естествен пробиотик, които намира широко приложение и в козметичната индустрия. „Има голяма перспектива в сектора. Млякото е и храна, и лекарство, предвид доказаните му хранителни качества и свойства“, допълни бившият кмет – животновъдец.

До него в селото работи голяма кравеферма, а продукцията на малкия стопанин по нищо не й отстъпва. Той е зареден с амбиция да продължава да върви по пътя на новото си амплоа.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X