Правилно отглеждане на яретата има своите тънкости

В сравнение с другите видове животни яретата се раждат по-жизнени, по-здрави и само до един час след раждането забозават сами, без чужда помощ. Независимо от това, козевъдите трябва да полагат необходимите грижи за отглеждане и правилен растеж на всяко новородено яре, които се изразяват в следното:
Забозаване до 40 – 50 минути след раждането и контрол на състоянието на вимето на козата, помощ за поемане от новороденото на максимално количество жизнено необходимата коластра. Ако новородените ярета, единаци или близнаци, не могат да избозаят цялото количество коластра (или след 2 – 3 дни мляко), козата трябва да се издоява 2-3 пъти дневно.
До едномесечна възраст млякото е основна храна за яретата, но за да се развива правилно храносмилателната система и особено търбухът, е необходимо още след десетдневна възраст в бокса, където се отглеждат яретата, да се залага на леснодостъпно за тях място доброкачествено люцерново и ливадно сено, с меки листа и стъбла, а също и меки листа от листников фураж от върба, акация, топола. В отделно коритце се поставя смеска от концентриран фураж. Може и леко сварени зърна (до набъбване) от пшеница, ечемик, царевица. Така, чрез постепенно приучване, към края на първия месец всяко яре вече приема дневно около 100 г концентриран фураж и 200 г сено. На 1 – 2-месечна възраст може да се включи в дневната дажба сочна зелена трева, която е богата на лесноусвоими хранителни вещества и яретата я приемат с апетит като паша или чрез подхранване.
Тук трябва да се прояви голямо внимание и контрол. Яретата трябва да приемат зелена трева само след като са нахранени със сено или листников фураж и концентриран фураж. Такова предварително подхранване с обемисти фуражи продължава около 30 дни, след което яретата се пускат на свободна паша. Отбиването на яретата става на 50 – 60-дневна възраст, когато те вече поемат достатъчно концентриран фураж, който компенсира майчиното мляко.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X