Търсят се ползватели за над 2700 кв. м плодородна земя

Община Тунджа обяви търгове за отдаване под наем на ниви в 20 населени места

Търгове за отдаване под наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд обяви Община Тунджа, съобщават от ведомството. Търсят се ползватели общо за над 2700 кв. м ниви, овощни градини и лозя, намиращи се в землищата на 20 населени места. Договорите ще бъдат за 5 стопански години, считано от 1 октомври 2023 година. Търговете са публични и ще се проведат от днес до 10 август с явно наддаване. Първите ще бъдат за свободни площи в селата Асеново, Безмер, Бояджик, Генерал Инзово, Златари, Каравелово и Крумово.

В процедурите могат да участват физически и юридически лица, които нямат просрочени задължения към Община Тунджа към датата на търга. Депозитът за участие е от 15 лева за имоти до 1 декар до 500 лева за тези с площ над 10 декара. Заплаща се и такса за участие, която е 15 лева. Началните цени за обявените земеделски земи са различни – от 16 до 19 679 лева, а стъпката на наддаване е 5% от тях. Предвидена е възможност за предварителен оглед на имотите след подадена заявка. Ако някой от спечелилите се откаже, съответният имот ще бъде предложен на втория класиран участник, а в случай, че и той не поиска да сключи договор за наем, ще се организира нов търг.

Община Тунджа разполага с 852 440 декара обработваема земя, което я прави една от най-големите земеделски територии в Южна България. Необработваемите площи са малко над 43 хиляди декара, или около 33 на сто.

Зажънване, община Тунджа, Търнава, 2023 г.

Близо 400 000 декара са засети с пшеница и ечемик в община Тунджа, по данни на службата по земеделие в Ямбол. Жътвата там вече е приключила. До дни ще бъдат обявени резултатите от нея, като се очаква добивите да са добри – над 500 кг зърно от декар.

Откриването на жътвата е един от най-големите празници в местния културен календар и традиция, утвърдила се през последните 11 години. Тази година то се проведе на 20 юни, като почитта към хляба бе отдадена както с традиционния ритуал на зажънване, така и с различни съревнования, преминали с рекорден брой участници. В конкурса за детска рисунка на тема „Жътва“ се включиха 50 малчугани от общините Тунджа, Ямбол, Попово и София. Техните 96 творби бяха подредени в изложба, а голяма част от тях бяха откупени. Събраните 910 лева бяха внесени във Фонда за подпомагане на ученици и студенти с високи постижения в образованието. В кулинарния конкурс пък бяха представени 25 обредни хляба, отличени с грамоти и награди.

*Снимки – архив на Община Тунджа

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X