Откриха жътвата във Видинско

Официалното начало на кампанията по прибиране на реколтата бе дадено в житния масив в местността „Върхъ“, в землището на с. Бела, община Димово с химна на Република България и на Обединена Европа. На събитието, което се организира за пета поредна година от Видинския съюз на зърнопроизводителите присъстваха областният управител на област Видин Огнян Асенов, Негово Високо Преосвещенство Видинският митрополит Даниил, кметове на общини, председателят на Общинския съвет в гр. Димово Олег Миков, Пламен Генов – директор на Областната дирекция „Земеделие“, Любомир Здравков – директор на Държавен фонд „Земеделие“ във Видин, земеделски производители от региона, представители на фирми, институции, застрахователни организации, както и много жители и гости.

Преди комбайните да влязат в нивите по традиция се състоя традиционната символична церемония, изпълнен бе познатия ритуал по зажънване на класовете, в който участие взеха жени облечени в народни носии, с традиционни сърпове. Видинският владика отслужи водосвет за здраве и берекет, за да са пълни хамбарите с тазгодишната реколта от пшеница. „Благословена и успешна жътвена кампания! Бог да е с вас!“ – пожела той.

Въпреки трудностите и предизвикателства през тази година, сред които високата инфлация, сривът на цените на зърното в международен аспект, липсата на пазари и последвалите протести срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, както и продължителните проливни дъждове, земеделците се надяват на добри добиви, които повече да не продават под себестойността им, за да се оправдае труда и големите им разходи по посевите за семена и торове, както и за изплащане на рента. ­­­

„Земеделието е един от успешните и развиващи се отрасли в областта. Има перспектива и става все по-притегателен център за региона. Последните десетина години земеделски производители от Видинско успяха да модернизират цялостно стопанствата си, което ги прави конкурентноспособни както на вътрешния, така и на международните пазари. Няма съмнение – по-видими са нашите успехи, все по-непоколебима е решителността ни да работим последователно и да прилагаме най-добрите европейски стандарти в управлението на този важен сектор. Убеден съм, че бъдещето на страната ни е в земеделието – нашата национална кауза“ – каза в приветствието си председателят на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски. Като „трудна“ определи той 2023 г с мек климат през зимата и прохладна дъждовна пролет, което оказва неблагоприятно влияние на есенниците.

50 % над нормата са падналите валежи в региона. В редица общини бе обявено бедствено положение, което доведе до заблатяване и изкисване на културите. Унищожена бе реколта. За първи път във Видинска област ще останат не засети хиляди дка, поради невъзможността да се извършат агротехнически дейности, допълни зърнопроизводителят. По думите му, във Видинско сега се очаква да се прибере реколта от над 480 000 дка с пшеница, 6 000 дка ечемик и 36 000 дка с рапица. „Да има хляб на трапезата. Нека времето да бъде с нас!“ – пожела Андрейнски. А за доброто настроение на празника допринесоха фолклорни изпълнения на самодейци от НЧ „Вельо Бурдашки“ от с. Извор и певческа група и танцов състав от  местното читалище „Паисий Хилендарски“ в гр. Димово.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X