Празник на местното производство представи богатството, което земята ни дава

Земеделци от Любимец и Ивайловград показаха най-доброто от реколтата си на масата на плодородието

Празник на местното производство, традиции и култура изпъстри за втора поредна година обществения живот в град Любимец. Събитието, организирано от Местната инициативна група “Любимец-Ивайловград“ със съдействието на читалище „Братолюбие-1884“, отново показа богатството, което ни дава земята. Над 30 производители от двете общини представиха най-доброто от реколтата си, а на масата на плодородието бяха подредени дини, тикви, пъпеши, пипер, домати, лук, праскови, мед. Както и продукти от растителни култури – вино, трахана, тахан.

Богатото разнообразие на плодове и зеленчуци показа плодородието на Любимец и трудолюбието на местните хора. Заслужено внимание тази година получи „Нейно Величество – Динята”, която беше основен акцент на празника. В нейна чест се организира конкурс за най-голяма узряла и най-сладка диня, а динени фенери изпъстриха площада. Въпреки, че годината не е много благоприятната за производителите на дини, вкусът на родното производство за пореден път доказа качеството на емблемата на Любимец.

17-годишният Юлиян Димитров победи в съревнованието за най-голяма диня. Младежът спечели с любеница, тежаща 15,400 кг. Негов подгласник стана Симеон Стефанов, чиято диня бе 15,200 кг, а третият в класацията – Мариян Гешев се представи със сочен плод, тежащ 14,800 кг. За най-сладка бе обявена динята на Ангел Петров, второто място си поделиха Илиян Петров и Димитър Гачев, трета се класира Павлинка Инджова, поощрителната награда бе дадена и на Георги Андонов. Визуалните достойнства и вкусовите качества на любениците, представени в конкурсите, бяха оценявани от безпристрастно жури.

Динята – една от визитките на град Любимец и основна култура за земеделските стопани от града и околността, бе в центъра на вниманието и на Празника на местното производство. Всеки гост на събитието, проведено на площад „З-ти март”, бе щедро почерпен с парчета от сладкия и сочен плод.

Сусамовият тахан и траханата от село Плевун бяха представители на типичните за Ивайловград производства. От всяка чаша червено, бяло вино и розе, които гостите на празника имаха възможност на дегустират се усещаха любовта, традициите и култура във винопроизводството на Ивайловград.

Специален гост на празника бе корифеят в кулинарията Иван Звездев, който приготви за гостите на празника лятна капама с пилешко месо и зеленчуци, а чийзкейкът с диня беше сладката му изненада.

Първото издание на празника бе проведено на 8 юли миналата година. Традиция в Любимец е да честват и Фестивал на динята, който е вписан в календара на националните празници на Министерството на културата. Тазгодишното му издание ще се проведе в началото на август.

Община Любимец е традиционно селскостопански район. В нея функционира най-голямото неформално тържище на селскостопанска продукция в Източна България. Местните земеделци са основно градинари, като през посдледните години в общината се наблюдава разширяване на площите със полиетиленови оранжерии, където предимно се отглеждат ранни домати и краставици, показват данни на общината в града. Зеленчукопроизводството е интензивен отрасъл, който включва производството на зеленчуци, картофи и бостани.

Най-голям дял заемат доматите, пиперът, краставиците, лукът, зелето и картофите, които формират над 95% от стоковата структура на зеленчукопроизводството, като основна зеленчукова култура в община Любимец са доматите, краставиците и дините.

В структурата на селското стопанство в общината основното производство е на зърнени храни (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед), които формират около 35% от приходите, следвани от зеленчукопроизводството и тютюнопроизводството – с около 20% от приходите в селското стопанство, следван от лозарството и животновъдството.

По данни на Общинската служба за земеделие, в Община Любимец има около 400 декара, засети с неоранжерийни домати, 5200 декара с дини, по 200 декара с картофи и тикви, 800 декара с пъпеши.

*Снимки – МИГ “Любимец-Ивайловград“

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X