Мирослав Пешовски: „Стремим се да практикуваме био динамично земеделие“

44-годишният географ, дипломирал се във Франция се занимава с биологично земеделие в България от 10 години. Био фермата му се намира в землището на мездренското село Лик и е пример за „синя“ икономика. В стопанството, което е енергийно независимо, почти не се внася електрическа и топлинна енергия, торове и препарати, голяма част от които се приготвят на място. „По този начин се създава по-висока стойност – пазарна и хранителна, една допълнителна защита“, на мнение е Мирослав Пешовски, който допълва: „Стремим се да запазим устойчив модел на осъзнато земеделие. Устойчиво и отговорно земеделие, което запазва и обогатява почвите. С термична инсталация се поливат растенията със затоплена вода, особено през зимата.“

Той е изградил собствена инсталация за производство на електрическа енергия, с литиево йонни батерии за съхранение през нощта например, както и за топлинна енергия. Всичко което се произвежда се употребява. Пести се природен ресурс, като се събира дъждовна вода за поливни нужди от скатовете на оранжериите и сградата, разказва още Мирослав, който преди да поеме към новото си предизвикателство е работил в сектор с възобновяеми енергийни източници – соларни панели за топла вода и фотоволтаични инсталации за производство на електрическа енергия.

С новината за появата на нов член в семейството му започва по-сериозно да се замисля за здравословно хранене и начин на живот. „Така се отключи нашата отговорност към предоставяне на качествена жива храна“, коментира Пешовски, който е категоричен, че биологичното производство е напреднало много последните години, въпреки скептичното отношение на голяма част от нашето общество.

Във фермата му се отглеждат биологично сертифицирани сезонни плодове и зеленчуци – стандартни и конвенционални, като домати, краставици, пипер, тиквички, картофи, кейл, алабаш и др. На площ от 20 дка е засадена също смесена овощна градина с ябълки, круши, череши, сливи и дюли, а в по-малки количества от преди се отглеждат и супер храните годжи и инка бери. През студените месеци преобладават зелено листните растения – маруля, спанак и рукола, тъй-като изискват по-малко светлина и топлина. Три дка и половина са заети с парници и оранжерии, останалото е 20 дка открито производство, а работната ръка от 10 души нает персонал, въпреки и помощта на семейството, си остава недостатъчна.

Мирослав закупува земеделска земя – 100 дка, обработва и още толкова под аренда. Модернизира стопанството по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Постоянно вливаме ресурси, най-малкото се изисква поддържка, поливни системи, семена, биологични препарати, които не са никак евтини“, обяснява фермерът. Със собствени средства, не и без помощта на Държавен фонд „Земеделие“, са реализирани оранжериите и производствената складова сграда.

Пазарните ниши – био магазини, ресторанти и тренд платформи са предимно ориентирани в София, като има възможност и за поръчка на семейни кошници с плодове и зеленчуци от фермата на село.

Заедно с НПО, аграрният университет в Букурещ, както и други висши учебни заведения в Италия и България, био стопанството е Партньор по Програма „Еразъм“ за обучение на млади хора в неравностойно положение, допълва Мирослав Пешовски. През месец октомври 20 души ще се обучават в България за това как да са конкурентноспособни в земеделието.

А бъдещите инвестиции във фермата включват създаване на инсталация за микро растения за подобряване качеството на биологично чистата продукция.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X