Започва триалогът за Закона на ЕС за природата – какви са преговорните позиции на евроинституциите

Предложението предвижда създаването на специален фонд за възстановяване на природата

Преговорите между институциите на ЕС по спорния Закон за възстановяването на природата ще започнат на 19 юли. Това стана ясно от туит на председателя на Комисията по околна среда на Европейския парламент Паскал Канфин. „Зелена светлина“ беше дадена, след като Европейският парламент прие общата си позиция по текста и така проправи пътя за започване на преговори със Съвета на ЕС за окончателно споразумение.

Законодателното предложение на Комисията, представено преди година като част от Зелената сделка на ЕС, предвижда задължение за страните от ЕС да приложат мерки за възстановяване на поне 20% от деградиралите земни и морски зони на ЕС до 2030 г. Регламентът установява обвързващи цели в 7 области на действие по отношение на земеделските земи, торфищата, опрашителите и моретата, с цел възстановяване на щетите върху околната среда, причинени от неконтролираната човешка дейност и изменението на климата.

Как се стигна до настоящата позиция на Европарламента?

Политиката беше представена за първи път от Европейската комисия през юни 2022 г. и придоби още по-голямо значение след споразумението за биоразнообразието, което беше сключено по време на срещата COP15 през декември. Законът обаче се превърна в мишена за атаки от десните консервативни партии, особено от Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голямата формация в Европейския парламент.

ЕНП многократно заявяваше, че в своя първоначален вид законът ще застраши традиционния поминък на европейските фермери и рибари, ще наруши добре установени вериги за доставки, ще намали производството на храни, ще повиши цените за потребителите и дори ще унищожи градските райони, с цел да се освободи място за зелени пространства. Тези твърдения бяха оспорени от левите партии, Европейската комисия, неправителствени организации, хиляди учени по климата, индустрията за възобновяеми източници и големи бизнеси като IKEA, H&M, Iberdrola, Unilever, Nestlé и Danone, всички от които настояха, че Законът за възстановяването на природата е напълно съвместим с човешката дейност и е от съществено значение за гарантиране жизнеспособността на европейските почви.

Победа за левите партии

Председателят на групата на ЕНП  Манфред Вебер описа приемането на Закона като „празна“ победа за левите партии поради разводнения текст, но посочи, че нови елементи в текста, като например възможността за дерогация в случай, че цените на храните скочат, правят закона „по-приятен“ за неговата група. С този аргумент Манфред Вебер заяви, че ще се върне на масата за преговори. „Ние се борихме за нашите убеждения и бяхме много близо“, каза Вебер, осъждайки „силно поляризирания“ дебат, който той самият подхранваше.

В опит да преодолее различията, либералите в Европарламента – Renew Europe – внесоха поправка, която имитира почти дума по дума позицията, приета през юни от държавите-членки в Съвета на ЕС, и която смекчава някои задължения за възстановяване на природата и така прави целите по-гъвкави.

Сближени позиции

Така Парламентът прие общия подход на Съвета като основа за своя компромисен текст, което означава, че позициите им не са далеч една от друга и преговорите могат да приключат относително бързо.

В приетото предложение за регламент е записано, че в рамките на 24 месеца от неговото влизане в сила Комисията ще направи оценка на разликите между нуждите от финансиране за възстановяване на природата и наличното финансиране от Съюза. Това включва създаването на постоянен специален фонд за възстановяване на природата в рамките на тавана на многогодишния финансова рамка (МФР), който ще бъде създаден с помощта на публични и частни фондове под егидата на Европейската инвестиционна банка. Законът предвижда още, Комисията да осигури ефективно интегриране на мерките за биоразнообразието във всички съответни програми на Съюза. Също така в рамките на 12 месеца от влизането в сила на регламента Комисията се ангажира да представи доклад за нуждите от финансиране и пропуските при прилагането, включително с оглед компенсиране на собствениците на земя и предприемане на допълнителни мерки.

Предстоят месеци преговори

Въпреки че се нарича триалог, на практика Комисията няма много общо с този етап на съвместно законодателство – освен ако не реши да оттегли всичките си предложения, което е малко вероятно. Според зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс текстът може да бъде финализиран в рамките на няколко месеца. „Мисията ми през следващите няколко месеца е да убедя и много от онези, които днес гласуваха против, че това е закон, който наистина ще помогне на европейската природа да се възстанови“, посочи той пред журналисти.

Испания, която е ротационен председател на Съвета, даде знак, че желае да приключи преговорите по досието преди края на 2023 г.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X