Кампания 2023: Биопроизводителите заявяват парцелите си според ситуацията към 31-ви декември 2022 г.

Обяснения на най-объркващите моменти при подаването на заявления за подпомагане дадоха браншовици

Биопроизводителите са поредните стопани, които в момента се намират в паника от грешките по заявленията в Кампания 2023, гарнирани с безсилието на служителите в общинските служби по земеделие да дадат повече яснота относно новите изисквания за подпомагане. Силно притиснати от ситуацията, фермерите търсят отговори от браншовите организации.

„Хората са много объркани. По цял ден се обаждат да питат, защо не могат да заявят площите си като биологични при положение, че вече са станали био, а към 31-ви декември са били в преход“, обясни пред „Гласът на земеделеца“ Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация биопродукти (БАБ).

„Стопаните трябва да знаят, че е необходимо да заявяват парцели в преход според статуса на парцела към 31-ви декември на предходната година, а не както беше досега – към последната дата на заявяване. Необходимо е да заявят парцелите според ситуацията, която е била актуална към 31-ви декември 2022 г.“, посочи браншовият представител.

Площи, недопустими за подпомагане

„Друга често срещана грешка е, че парцели, които някога са били подпомагани за преход, независимо дали при същия земеделски производител или при друг, не могат втори път да бъдат заявени като парцели в преход. Много хора са взели общински или държавни площи, без да знаят, че са подпомагани, сертифицирали са ги и сега се опитват, за първи път да ги заявят в преход, но тези площи излизат като недопустими за подпомагане. За съжаление тук нищо не може да се направи – така е записано в наредбата. Тези хора просто трябва да почакат, парцелите им да станат биологични, и тогава ще бъдат допустими за подпомагане“, посочи Веселина Ралчева.

„Хората питат също, можем ли да заявим нови насаждения, които тази година няма да дадат добив. Съветвам хората да ги заявяват, тъй като се надявам да направим промяна в наредбата за мярка 11 и това да залегне като изключение, за което няма да се изисква добив. Абсурдно е да се искат добиви от новозасадени овошки. Написахме това като становище и по време на разглеждането на наредбата, но за съжаление не беше взето предвид. Надявам се до края на 2023 г. да се преборим за промяна в наредбата, за да няма ощетени земеделски производители“, каза още опитната биопроизводителка.

Заявленията на животновъдите

При подаването на заявления, важно е животновъдите да спазват съотношението от 0,15 до 1 ЖЕ, както и да си предвидят достатъчен брой животни – т.е. да не заявяват всичките си животни, а да си оставят резерви, с които, ако се наложи, да подменят бройките в стадото си – за да не търпят санкции. Също така трябва да се знае, че плащането вече не е на животинска единица, а на площ.

Проблеми в Регистъра на биологичното земеделие

Проблеми и грешки има и в Регистъра на биологичното земеделие, по нейните думи. „Определени парцели не излизат в био-слоя и не могат да бъдат заявени. Честно казано не виждам как тези проблеми ще се изяснят до петък, 21 юли, когато е крайният срок за подаване на заявленията. Това изисква добра координация от няколко отдела на Министерство на земеделието и храните,“ посочи стопанката.

Веселина Ралчева беше категорична: „Не може да издаваш наредби, които да задават срокове за приключване подаването на заявления в рамките на броени дни! До миналата седмица все още нямаше възможност да се подават заявления за биопроизводство, какво остава да се приключват. Сега в рамките на 5 дни излизат десетки грешки, за които служителите в общинските служби по земеделие не са получили инструкции за това, как да ги поправят. Това ни вкарва в една невъзможна паника!“

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X