Фестивал на туризма и етеричните култури слага финал на розобера

На старта на кампанията в средногорската община търсят стотици работници

Третото издание на Фестивала на туризма и етеричните култури в Стрелча ще се проведе на 2 и 3 юни, съобщиха от общината в средногорското градче, която организира празника заедно с местното читалище „Просвещение-1871“. Вече е обявена и програмата, която отново залага много повече на туризъм и култура, отколкото на розите – традиционния поминък на хората в този район. Причината – розопроизводството в последните години запада, все повече производители се отказват, а нови не се захващат с тази дейност. Така някогашният Празник на розата бе променен във Фестивал на туризма и етеричните култури, а събитията в него бяха обогатени с такива, акцентиращи върху туризма и балнеолечението.

Така ще започне и тазгодишният фестивал – с посещение на Минералната баня и Медицински център „Стрелец“ и представяне на лечебната сила на минералната вода от 16:00 часа на 2 юни. Два часа по-късно следва официалното откриване на фестивала с концерт на откритата сцена в Градския парк.

В съботния 3 юни пък организаторите и участниците във фестивала ще отдадат дължимото на Царицата на цветята. От 11:00 часа ще бъде представен традиционният ритуал „Розобер“ в розова градина в град Стрелча. Честванията ще продължат от 19:00 часа със Стрелчанска трапеза – кулинарна изложба на ястия от традиционната местна кухня. А за вечерта е предвиден концерт на оркестър „Тракия“ със специалното участие на Иво Папазов-Ибряма.

И в двата дни има множество съпътстващи събития, сред които Алея на ароматите, Алея на занаятите, фотоизложба „Магията на Стрелчанската земя“ и други. Друга традиционна инициатива – Дните на отворените врати в Старата розоварна, също ще бъдат и на 2, и на 3 юни.

Фестивалът, както и предшественикът му – Празникът на розата, се провеждат винаги в началото на юни и са своеобразен финал на кампанията за прибирането на розовата реколта. В речта си по време на първото издание на фестивала през 2021 година кметът на общината инж. Георги Павлов въпреки трудностите за запазване на поминъка на стрелчани –  розопроизводството, Стрелча ще продължи напред, защото има богат ресурс за развитие на туризма и производството на етерични култури. Недотам празничен елемент от програмата тогава бе декларация от името на розопроизводителите, прочетена от Цветана Кунчева, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и липсата на държавна политика за подкрепа на сектора. Документът бе изпратен до служебното правителство, но така и не стана ясно дали от това е последвала някаква промяна.

А розопроизводството определено се нуждае от подкрепа, за да бъде запазено като дейност и поминък. Показателен е фактът, че само през последните години бяха унищожени цели масиви с емблематичната за страната ни роза дамасцена. Отчаяни от неуспехите и трудностите стопани пускаха демонстративни снимки и клипове в социалните мрежи, от които се виждаше как унищожават насажденията си с моторни резачки до корен. Част от проблема е и обезлюдяването на района. Конкурсът за Царица на розите, част от празника допреди няколко години, беше преустановен, след като за последните му издания трудно се намираха достатъчно претендентки за короната.

Към днешна дата розови градини все пак има. Новата кампания започва в мокра и студена пролет и не дава надежди за качество на цвета, а оттам – и за добра изкупна цена. Както и с проблема да се намерят берачи – стотици са работните места само в държавното Бюро по труда, а берачи се пазарят за 60 лева надница или по 2 лева на килограм.

Добрата новина е, че се очаква все пак изкупните цени да са приемливи – розоварни обещават по 3,20 до 3,60 лева на килограм, а земеделци стискат палци да удържат на думата си. Дали резултатите от кампанията ще са удовлетворяващи, ще се разбере едва когато тя приключи.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X