Продават на търг имущество на земеделци заради дългове

Вълна от изпълнителни дела по искане на НАП и банки засяга както малки производители, така и дружества със селскостопанска дейност

Поредна вълна от изпълнителни дела, образувани по искане на НАП срещу селскостопански производители, банки и други кредитори или доставчици, тече в момента в страната, показа проверка на „Гласът на земеделеца“. Засегнати са както малки земеделци, така и дружества, за които от броя и вида на изнесените на публична продан машини и съоръжения може да се предполага, че са имали мащабна дейност.

Три са позициите в обявлението на частен съдия-изпълнител, който търси купувачи за машини на стопанин от село Алеково. Сред тях е галванизирана цистерна за течна тор, марка “Jympa“, едноосна, с вместимост 7250 литра. Началната ѝ цена е 8307,90 лева. Заедно с нея се продава и шредер, марка “Euro class 21 Enaxso/20.180“, чиято минимална цена е 5324,40 лева. Както и пръскачка, марка “Мадара ЗPP18“ за 11 245,50 лева. Търгът предстои в Районния съд в Казанлък на 18 август. Изпълнителното дело е по искане на НАП и голяма банка.

Ден по-рано в Районния съд в Силистра на търг ще излязат и движими вещи на ЕООД със земеделска дейност, също по искане на банка. На публична продан ще бъдат предложени сечка, модел “FPM 3.3 м“ за 11 318,40 лева, култиватор „KSYR 900“ за 3 542,40 лева и адаптер за царевица „Claas Conspeed linear 8-70 FC“ за 42 595,20 лева. В друг търг, предстоящ на 20 юли, се предлагат и два плуга на същото дружество, оценени на 25 920 и 26 880 лева. Базата на фирмата се намира също в село Алеково, община Алфатар, но явно няма връзка със земеделеца от другото дело. В предмета на дейност на фирмата е посочено отглеждане на зърнени (без ориз), бобови и маслодайни растения.

Зърнокомбайн пък излиза на публична продан в разгара на жътвата. Машината e „John Deere“, дизел, произведена 1999 година. Оценена е на 35 576 лева. В този случай взискател е фирма от Литва, а проданта ще се състои на 24 август в Районния съд във Видин. Не се посочва кой е длъжникът, но се уточнява, че той е регистриран по ДДС, така че дължимият данък е включен в цената. Комбайнът се съхранява в стопанския двор в село Винарово.

С 13 позиции е обявлението за публична продан на имущество, собственост на земеделска производителка от сливенското село Съдиево. Сред предлаганите вещи са колесен трактор “John Deere Premium“, оценен на 78 121,80 лева, балопреса „Mascar Corsa 350“ за 40 814,28 лева, сеносъбирач „Poettinger Top 762 C“ за 35 480,70 лева, фуражораздаващо ремарке „Storti Dunker TV S 80“ за 36720 лева, танкер за течна тор, дискова брана, торище, две сеялки, ремарке, косачка. Всички изброени машини и съоръжения са с особен залог в полза на банка и запор, наложен по изпълнително дело в Областна дирекция “Земеделие“ – Сливен. Наддаването ще се състои на 10 август в Районния съд в Нова Загора.

Друга публична продан от Сливенско е за техника, собственост на земеделска кооперация. Става дума за зърнокомбайн „Vector 420“ за 44 640 лева, прикачна брана за 4736 лева и плуг за 5760 лева, за които е учреден залог в полза на банка. Наддаването за тях ще бъде в Районния съд в Сливен на 14 август.

По искане на банка е насрочен и търг срещу земеделски производител от старозагорското село Пшеничево. Купувачи се търсят за общо 6 негови машини и съоръжения. Най-скъп е трактор „New Holland T 7.235“, произведен 2015 година – 156 000 лева. След него в списъка са изброени прикачна сеялка, култиватор, дискова брана, плуг, тороразпръсквачка. Началните им цени са от 9600 до 45 600 лева. Търгът ще бъде на 11 август в Районния съд в Стара Загора.

След изпълнително дело, заведено от банка, на търг излизат плуг и сеялка на земеделска производителка от врачанското село Ракево. Началните им цени, от които ще започне наддаването на 3 август в Районния съд в града, са съответно 1016,69 лева и 2056,32 лева.

Общо 56 вещи на акционерно дружество от монтанското село Доктор Йосифово се продават общо за 241 660,80 лева, а взискателят също е банка. От този праг ще започне наддаването за четири водоотделителя, бункер за кюспе, два дестилатора за мисцела, пет екстрактора, различни шнекове, помпи, изпарители, резервоари и други. Търгът е насрочен за 19 септември. Фирмата се занимава с комплексни услуги по растителна защита и торове, изпитване и внедряване на нови технологии и средства, както гласи информацията в Търговския регистър.

До публични търгове стигат и движими вещи на преработватели. Частен съдия-изпълнител е обявил оборудване на цех за колбаси, собственост на ЕООД, в пазарджишкото село Капитан Димитриево. Обявлението включва четири позиции. Първата е двушнеков смесител с капацитет 160 литра или от 40 до 120 кг месо, втората – волф машина, също160 литра, марка “USA Hobart“, като и двете са оценени на по 1003,65 лева. Освен тях се предлагат две вакуум пълначни машини – „Handtmann“ за 3412,26 лева и „Фейсман“ с автоматичен клипс за 2118,65 лева. Вещите са с особен залог в полза на банка. Търгът предстои на 20 септември в Районния съд в Пещера.

Частен съдия-изпълнител пък продава оборудване от фабрика за розово масло, собственост на ЕООД от село Турия, Казанлъшко. В това число – линия за преработка на дрога, семена и корени, машина за фолиране на палети, ръчен стакер, преса за балиране на билки, машина за обрулване на листа, опаковъчна машина, двусекционен стелаж и работна маса. За всяка вещ е посочена цена поотделно, но те ще се предлагат като съвкупност при начална цена 98 916 лева. Търгът е насрочен за 22 август в Районния съд в Казанлък. Отделна продан на същата дата ще се проведе и за лабораторно оборудване на същата фирма. Сред предлаганите общо 34 вещи са химическа камина, електронна аналитична везна, вакуум ротационен изпарител, ултразвукова вана, автоматични поляриметър, титратор, вискозиметър и други. Те също се продават само заедно при първоначална цена от 314 436,63 лева.

Общо 22 движими вещи, собственост на фирма от Кюстендил, произвеждала хляб и хлебни изделия, се продават също по искане на банка. В списъка са газова инсталация, дизелов агрегат, машина за пържене на понички, планетарен и спирален миксери, оформител за франзели, линия за делене на тесто, вакуум охладителна камера. Последната е най-скъпа измежду всички вещи, наддаването за нея ще започне от 490 110 лева. Останалите са оценени на 1377 до 199 512 лева. Търгът ще бъде на 27 юли.

Заради дългове към банка се продава също оборудване от цех за пакетиране на ядки в Божурище, Софийска област. Два са обявените търгове, като те ще се проведат на 17 август в Районния съд в Сливница. В единия ще бъдат предложени машина за пържене на ядки, резервоар за олио и буферен съд за съхранение на мазнина, като началното цена за всички е 16 577,55 лева. Другият е за 6 различни съоръжения – конвейер, лента, повдигач, пакетираща машина и монтиран към нея принтер и други. Началните им цени са от 1700 до 17 000 лева. В обявлението е отбелязано, че това е поредна публична продан, а в първата машините и съоръженията са били 65, ако се съди по непроменената номерация в документа.

До 237 пък достигат позициите в листата за поредна продан на имущество на обявено в несъстоятелност ЕООД от пловдивското село Стряма с предмет на дейност растениевъдство и други спомагателни дейности. До сегашния търг са останали 35 различни машини и съоръжения за производство на консерви – за пълнене и стерилизация на грах, зелен фасул, сух фасул и гъби, за етикетиране, за калибриране на краставици, за печене на чушки, резервоари за конфитюр, автоклави, електрокари, соларна система за подгряване на вода и други. Цените им са от 5427,43 до 57 795,32 лева. Наддаването е насрочено за 20 юли. Изпълнителното дело е по искане на банка кредитор.

*Снимки – pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X