Очаквано ниски добиви от зърнени култури отчитат в Пазарджишко

Като по-лоша година е запомнена само Виденовата зима, когато се е наложил внос на пшеница, за да се произвежда хляб

Ниски средни добиви от зърнени култури отчитат земеделци в Пазарджишко, където жътвата е в разгара си. До момента са ожънати около половината от засетите площи с пшеница. Прибрани са над 80-90% от ечемика, като при него се очертава окончателните резултати да са около 330 кг от декар или малко над тази граница. Толкова в по-оптимистичния вариант ще са добивите и от пшеница, сочат прогнозите до момента, базирани на количествата от вече ожънатите площи.

“С оглед на това каква беше годината, това са сравнително слаби резултати – коментираха от бранша пред “Гласът на земеделеца“. – А и като се има предвид какви са ни агротехническите условия и най-вече почвите, а и липсата на валежи в подходящия момент, не е неочаквано. Но реколтата е по-слаба от миналогодишната. Сега има отчетени добиви и по 250 кг, при това от производители, които винаги са прибирали по 400-500-600 кг от декар. Тоест – това лято са горе-долу наполовина“.

Надеждата на стопаните е цените на зърното да се покачат, след като Русия прекрати сделката за черноморско зърно. А движенията на световните борси неминуемо ще се отразят и у нас.

Въпреки валежите през цялата пролет и в началото на лятото прибирането на реколтата върви в нормални темпове до момента. Първата седмица от кампанията беше много дъждовна и отложи влизането на машините в нивите, но това забавяне е наваксано, тъй като в последните години агропредприемачите се оборудваха с много нова техника, която е с висока производителност и с нея работата върви доста по-бързо и без загуби.

За качество на зърното е рано да се говори, защото все още няма обобщени данни от лабораторни анализи. В днешно време обаче не се гони качество, а основно добив. Защото качеството не се оценява. Така наречената силна пшеница, от първа група, с най-добрите характеристики за производство на хляб, почти не се отглежда, защото не се цени и от търговците. Най-масовата е тази от втора Б група – средна пшеница с повишена сила.

Имало е обаче и по-лоши години по отношение на качеството, както и на общата продукция при пшеницата. Тогава страната не е оставала без хляб, това няма да се случи и сега – успокояват от бранша.

“Общо взето, доскоро добивите се движеха в границите от 300-350 кг от декар, а едва в последните години се повишиха над 350 до 400 кг. Но като цяло за региона ние не можем да надхвърлим 400 кг от декар. Агротехническите условия в Пазарджишко не могат да се сравняват с тези на други области, особено с тези на изток и най-вече с Добруджа. Там са коренно различни и почвите, и валежите и като цяло условията. Температурите се повишиха не само тук, а и при тях, но ние сме в така наречената валежна сянка и на практика тук октомври и февруари бяха без дъждове. Това се получава, защото по-голямата част от територията на региона е затворена между планини – Родопите, Рила, Средна гора, Стара планина. Дори да вали, пак не е в цялата област, а локално“.

Изминалата зима в Пазарджишко беше безснежна, казано без преувеличение. Падна само един сняг, който се стопи за броени часове. А неслучайно народът е казал: “Дебел сняг – дебел комат“. Доказала се е и обратната зависимост. Ако няма достатъчно влага по време на вегетацията, това значи, че растението няма да се развие и да постигне потенциала си. И всичко се отразява на крайния добив.

Все пак дългогодишни пазарджишки земеделци си спомнят и много по-лоши години, такива, в които и зимата, и лятото са преминавали под знака на засушаване. Точно с това са запомнили Виденовата зима, когато нямаше жито, нямаше и хляб. Резултат от екстремна година, с много крайности в климата и добиви на пшеница под 200 кг от декар. Така че 2023-та не е от добрите години за зърнопроизводството, но не е и от най-страшните.

*Снимки – архив на “Гласът на земеделеца

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X