С ниски добиви на фона на ниски цени потръгна жътвата в Пазарджишко

Прогнозата е за 350 кг от декар, стопани се надяват да продават поне на ръба на себестойността

С ниски добиви на фона на спад в цените на зърнените култури в световен мащаб протича жътвата в Пазарджишко. Стопаните се надяват да реализират продукцията си поне на ръба на себестойността, но като цяло не са оптимисти. Очакваните средни добиви са около 350 кг от декар, макар това засега да е само прогноза, сподели пред “Гласът на земеделеца“ Александър Миндачкин от Регионалния съюз на зърнопроизводителите, който е в структурата на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

“Имаше локални валежи, имаше болести, имаше есенно засушаване, много неща говорят, че няма да имаме добри добиви това лято в региона – разказа той пред репортер на медията. – Като количество е рано да се каже колко, но едва ли ще са повече от 350 кг на декар. Има и добри масиви, но доста от колегите, които започнаха да жънат, са разочаровани от реколтата“.

Прибирането на ечемика в Пазарджишко е на приключване. Вече се жъне пшеницата, макар кампанията да е все още в началото си, така че данните са прогнозни. По-ясна картина на резултатите се очаква да има към края на седмицата, поясни г-н Миндачкин.

За разлика от други региони, в Пазарджишко няма тежък проблем с недостиг на място за съхранение на новата реколта, място в складовете има.

“Ние не сме типичен зърнопроизводителен район. Тук няма чак толкова много едри зърнопроизводители както в Североизточна, Източна и Северна България, например. Имаме и едри земеделци в този сектор, но и те имат ограничени количества на склад, запаси няма. Не очаквам проблеми със складирането на новата реколта или може тук-там да се появи, но няма да е нещо решаващо“.

Болната тема обаче са цените. Те се сриват в световен мащаб, а при ниските добиви това лято вероятно ще се стигне и до по-слаби резултати.

“Основен фактор са международните борсови цени. В последните дни имаше един период, в който бяха тръгнали нагоре, сега пък се върнаха обратно. Има една неяснота в момента. Ние се надяваме цените да са поне 40 стотинки на килограм. Това, разбира се, не е кой знае каква радваща цена, защото е на ръба на себестойността на продукцията. Но много фактори влияят – и международните борсови цени, и наличието на запаси по складовете, и конюнктурата, и войната в Украйна. Много нюанси има тази година. И понеже в момента все още не е започнала масовата жътва, има едно изчакване както от страна на търговците, така и от страна на производителите. Едните се надяват цените да останат ниски, ние, производителите се надяваме на поне малко по-високи цени. В момента няма стабилност, всичко е плаващо“.

Вносът от Украйна на някои продукти от земеделието в момента е спрян – за царевица, слънчоглед, пшеница, ечемик. Проблемът в момента не идва от получилото се преди това подбиване на пазара. Но явно трайно решение за постигане на стабилност няма.

“Временно е спрян вносът, дават ни глътка въздух, надяваме се след изтичане на срока той да бъде удължен, като ние ще продължим да настояваме за това“ – казва земеделецът, като допълва, че за българското производство се очертава годината да бъде изключително трудна и неблагоприятна, затова подкрепата на държавата във всички сектори е от решаващо значение.

*Снимка – НАЗ

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X