Празник на киселото мляко честват в Трън

Конкурси, дегустации, фолклорни изяви, много хумор и посещение на Музея на киселото мляко са сред събитията в програмата

Пореден празник на киселото мляко честват днес в град Трън. Събитието събира почитатели на здравословния начин на живот. Общината в града е основен организатор съвместно с основаната през 1994 година фондация “Д-р Стамен Григоров“.

Програмата ще продължи през целия ден на площада в град Трън и ще предложи различни варианти за забавление под формата на множество ролеви игри. Атрактивен акцент е кулинарно шоу с конкурсен характер. След обявяването на победителите в различните етапи на кулинарния конкурс, програмата ще продължи със забавни и разнообразни ролеви игри, образователна викторина, конкурс мис и мистър „Кисел“ и множество вкусни награди. Част от игрите, включени в програмата са построяване на „Вавилонска кула“ от кофички за мляко; хранене на партньор с лъжица, но със завързани очи; щафетно ядене на плодови кисели млека, надяждане с кисело мляко и още много изненади. В игрите може да участва всеки желаещ.

Организаторите препоръчват на гостите си за празника да посетят и музея на киселото мляко в близкото с. Студен извор, но организаторите не се ангажират с осигуряване на превоз до там. Празникът и музеят са посветени на откритието на един велик българин – д-р Стамен Григоров. Той е човекът, първи изолирал млечнокиселата пръчица, която е в основата на ферментацията на традиционното българско кисело мляко. Нарича новооткритата бактерия на България – Lactobacillus Bulgaricus.

Празникът отново дава възможност на производители и фермери да представят своята продукция. Регионът е със запазени пасища и се слави с висококачествени мляко и млечни изделия. Киселото мляко и до днес е една от визитките на Трънско, от една страна, защото тук е изолирана Lactobacillus Bulgaricus. А от друга – защото се смята, че в този район млечно-киселата бактерия е много по-силна, има много по-голяма концентрация в млякото, тук тя е най-жива, най-активна в сравнение с другите райони на страната.

Силният интерес към Празника на киселото мляко пък поражда идеята през определено време – два пъти месечно – в Трън да се провеждат фермерски базари, които също да са и с туристическа насоченост. Те обаче по една или друга причина все още не са редовни събития в календара на града.

За сметка на това пък в Трънско празниците, посветени на млякото, са не един и два. Първият за годината е Еньовден. Редом с брането на билки и плетенето на венци тогава в града се организира и фермерски и пчеларски базар, а тази година е имало и демонстрация как се прави домашно овче сирене. На 29 юни Празник на млякото честват в село Студен извор, на 30-и – в Трън. Следващият празник, свързан с млякото, е в края на август, когато местните отдават почит на хляба, като всеки ще има възможност сам да замеси и изпече свой хляб. Част от програмата обаче е посветена и на киселото мляко. Тематичните събития продължават и на 14 октомври, когато е Празникът на град Трън, посветен на есенния урожай.

Музеят на киселото мляко е тържествено открит на 29 юни 2007 г. в родното село на д-р Стамен Григоров Студен извор. По този повод тогава в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко. Специално място в експозицията на музея е отделено на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията „Бактериум Булгарикум”, която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус.

В Музея на киселото мляко посетителите могат да научат повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества. На първия етаж на музея е разположена експозиция с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са „рукатка” – гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка. Друг интересен съд е „бучката”, в която се е биело масло. Част от експозицията на първия етаж са и женски носии от района на Трън, а също и предмети от бита, характерни за ХІХ в.

Експозицията на втория етаж включва предмети и макети, демонстриращи промишленото производство на киселото мляко. Макетите показват какви са стъпките за производство на млякото и как то достига до трапезата ни. Големи информационни табла, окачени на стените, обогатяват знанията, които посетителите получават от беседата.

Част от тази експозиция е посветена на д-р Стамен Григоров. Уредникът на музея разказва историята на родения в село Студен извор известен откривател, който учи във Франция, по-късно и в Швейцария, където прави своето откритие.

*Снимки – архив на Община Трън и фондация “Д-р Стамен Григоров“

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X