Ферма за скариди ще изграждат до Пловдив

Между 8 и 16 тона годишно ще произвежда обектът, който ще бъде в някогашен завод за крепежни изделия

Производство на скариди възнамерява да организира пловдивско дружество с ограничена отговорност в база, която някога е била завод за крепежни изделия в Южната промишлена зона на града. По план обектът ще работи целогодишно и ще произвежда между 8 и 16 тона продукция годишно от вида Тихоокеанска бяла скарида. Съоръженията ще бъдат само за угояване, ще бъдат внасяни по около 100 000 ларви годишно, а когато достигнат тегло 30 грама, ще бъдат предлагани на пазара в прясно и замразено състояние. Предвидено е да бъдат наети петима работници. Това става ясно от инвестиционно предложение, подадено в РИОСВ-Пловдив.

Дейността ще бъде организирана в имот с площ 2522 кв.м, за който е сключен договор за наемане от 1 март тази година, като ще се използват съществуващи сгради, не е предвидено ново строителство. Захранването на обекта с ток и вода ще става също чрез досегашните електрическа и ВиК мрежа на базата. Отоплението ще е с климатици. Предвиден е и надземен паркинг с 10 места.

В сграда с площ от 749 кв.м фермата за скариди ще бъде изградена на два етапа. Първо ще бъде направен един басейн, а впоследствие – и втори. В тях ще бъдат монтирани отоплителни и филтърни системи, които ще поддържат водата чиста и с температура около 28 градуса. Зданието ще бъде преустроено според технологичните изисквания за дейността. Ще бъдат обособени халета за басейни, технологично помещение, складове, административно-битова част с удобства за персонала. Част от работниците ще бъдат ангажирани в угояването, други – в опаковането на продукцията и подготовката ѝ за реализация на пазара.

Добиваните живи скариди ще се събират, опаковат, замразяват всеки ден, след което ще се продават в прясно или замразено състояние както на местния пазар, така и зад граница. Угояването ще става в контролирана среда, в която ще бъдат създадени условия за интензивно развитие. Мъжките скариди стават зрели при достигане на около 20 грама, женските – при 28 грама. Подходящи за консумация са екземпляри с тегло 30-45 грама. Храненето ще бъде с гранулиран фураж – около 20 тона годишно. Отпадъците от дейността ще се извозват от оторизирана фирма.

Фирмата инвеститор е регистрирана на 14 септември 2022 година като ООД с капитал 100 лева. Съдружниците са двама, като притежават по 50% от капитала. Предметът на дейност е производство, отглеждане, развъждане, преработка и търговия на едро и дребно с аквакултури, фуражи за изхранването им, отглеждане и развъждане на скариди – живи ларви, и/или родители, скариди за консумация, и производните им продукти; изграждане и стопанисване на водни обекти за рибовъдство и ферми за развъждане на аквакултури; изработване и търговия с оборудване за отглеждане на аквакултури и преработката им; импорт, експорт и реекспорт; търговия на едро и дребно и други.

Угояването на скариди не е популярен бизнес в България, но фермата край Пловдив няма да е единствена. Първата у нас, а и на Балканите ферма за скариди е изградена през 2020 година в село Българско Сливово, община Свищов, на площ около 2 декара. Дейността в нея се реализира с финансиране по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Стойността на проекта е 1 416 123 лева, от които 531 046 лева са европейско финансиране, а националното е 177 015 лева.

За момента няма данни дали и фермата край Пловдив ще ползва подпомагане от фондовете.

*Снимки – pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X