Павел Радулов от Видинско: „Земеделието е фабрика под открито небе“

Въпреки че кампанията по прибиране на пшеницата в областта продължава, и малкият земеделски производител от село Градец, който е ветеринарен фелдшер по професия, почти е на финалната права. Обработва общо 400 дка с жито, ечемик, царевица, слънчоглед и люцерна, голяма част от които са под аренда. В момента е прибрал малко над 40 тона от продукцията си, като три тона от тях трябва да раздаде като рента, а цената, която му предлагат е обидно ниска – едва 0,30 лв. Ечемикът сега е бил принуден да продаде на фермер и на по-малко – 0,18 лв, а люцерната му е мухлясала на полето. „Чудя са дали да продължа. Торовете, препаратите и семената са скъпи, взимат се на консигнация. Тази година добивите са изключително ниски, дори плачевни. Времето винаги е фактор. Жънем средно до 400 кг в района на с. Градец, а чувам, че има места и с по-добри показатели – до 800 кг от дка. Валежите при нас нанесоха щети още при цъфтежа на житото и не можа да се опраши, а очаквахме 700 кг от дка осреднено“, обобщава след жътвените си терзания 51-а годишният производител, които е в редиците на зърнопроизводителите от десетки години.

Работи с два трактора и прилежащата към него техника. Споделя, че предвид ниската изкупна цена и големите разходи, може да се наложи да разпродава земеделски инвентар и част от собствената си земя, която е по-малко от 100 дка, за да оцелее. „За наемите направо се чудя“, заявява с болка Павел Радулов, като се възмущава и на предстоящото увеличение на осигуровките от месец август тази година.

По думите му, реколтата от слънчоглед стои добре за сега и очаква до 250-300 кг от дка. „Много се засуши в момента и започвам да се съмнявам дали прогнозата ми ще се сбъдне. На царевицата пък й се свиха листата“, казва още Радулов. Според него и тук предлаганата изкупна цена от 0,45 – 0,50 лв не покрива труда и инвестираните средства. „Тази цена е била преди десет години. През изминалата година дори беше повече – 1,10 лв., след което падна на 0,95 лв. Сега ни е виновна Украйна и президента на Русия Владимир Путин“, възмущава се земеделският производител, който преди години се е занимавал и с животновъдство. Отглеждал е крави в семейното си стопанство за препитание на домакинството, общо 20 години, но поради държавната политика в сектора и високите изисквания към фермерите, е бил принуден да прекрати дейността си.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X