Илия Проданов: НАЗ ме изпрати в МЗХ с два приоритета – напояване и поземлената реформа

Господин Проданов, предстои провеждането на среща в МЗХ относно промяна на ДЗЕС стандартите. Как върви работата по промяна на Стратегическия план?

Да, предстои работна група на секторите, заинтересувани от промяна в ДЗЕС стандартите. Това ще бъде първа подобна среща. В нея ще начертаем кой сектор какви проблеми и в кои ДЗЕС вижда проблеми за производството си. Ще си кажем кой как вижда промените и ще си дадем срок от много кратко време, може би 2 седмици, в който да си направим втора среща, вече с готови предложения за промяна по всеки един от ДЗЕС-овете.

Идеята е тази Работна група, която се събира, да излезе с конкретни предложения към Комитета по наблюдение на Стратегическия план. Защото той е управляващият орган на Стратегическия план и той трябва да вземе крайното решение за конкретни предложения как да се промени Стратегическия план в частта му Задължителни стандарти, за да може в най-кратки срокове тези предложения да бъдат изпратени към Европейската Комисия. Защото ЕК има тримесечен срок за отговор по такива промени. И ако искаме за следващата година да имаме промени в Стратегическия план, то трябва да действаме изключително бързо.

Господин Петър Кировски, Директор на Дирекция „Растениевъдство“ по време на Земеделска комисия в НС заяви, че е възможно премахването от ДЗЕС6 на изискването за наклоните, което досега ни казваха, че не е възможно. Как стана така?

И за мен ще бъде много интересно утре да чуя неговата гледна точка. Подозирам какво иска да каже, но нека да го каже утре официално пред всички. Аз от личен разговор знам за какво говори, но нека бъде официално.

Възможно ли е?

Щом е направено в Румъния, защо да не е възможно? В Румъния няма наклони, летният период е до септември. Значи и ние можем. Въпросът е ние какво искаме да направим, какво иска браншът. Нека всеки един сектор си каже мнението. Защото аз мога да говоря от името на зърнопроизводството.

След като мине утрешната среща, и видим кой сектор в кои ДЗЕСове вижда проблемите и как вижда решенията им, ние от НАЗ следващата седмица имаме Управителен съвет в Добрич, на който ще вземем решение какъв мандат има работната група, която участва от страна на НАЗ и какви промени може да договаря.

Кои са най-проблемните за зърнопроизводството моменти в ДЗЕСовете?

Основно ДЗЕС6. В другите също има какво да се „доизкусури“, но не е толкова много, колкото в ДЗЕС6. Той е страшно сложен – с тези наклони, кой летен, кой зимен период, какво е покривка, колко седмици имаш за обработка, как да се подготвиш за следващата култура, можеш ли да ореш, не можеш ли, проценти… Доста неща, които усложниха работата на земеделците. Разбирам, че този ДЗЕС е проблемен не само в зърнопроизводството, но и в други сектори, но нека не говоря от тяхно име.

Кампанията вече е към края си, какви са твоите наблюдения, справиха ли се все пак земеделците?

Лично аз днес приключих моето стопанство в общинската служба. Ще разберем дали сме разбрали в момента в който минат и теренните и сателитните проверки. Всеки земеделец разсъждава по някакъв начин какво трябва да изпълни, но като ни проверят и видим кой къде има проблеми и какви санкции ще получи, тогава ще стане ясно правилно ли е разсъждавал. За момента, мисля, че горе-долу има разбиране по схемите. Не всичко е много ясно. Някои екосхеми се променяха в последния момент, Планът за опазване на хранителните вещества и доста други наредби се промениха, Списъците с подобрителите, които могат да се използват. Нормално е да не са ясни на всички. Но явно първата година ще е така.

Само първата година ли е причината? Защо толкова много наредби излязоха в последния момент?

Всичките наредби са свързани със Стратегическия план. Защо излязоха чак през юни, не мога да кажа. Трябваше да излязат още февруари – март. Така че да имаме повече време, за да се подготвим за кампанията. Ние, от страна на НАЗ, каквото сме могли да правим, сме го правили.

Докъде стигнаха нещата по отношение на компенсациите за слънчогледа?

Всички знаят, че желанието на НАЗ беше тези пари да отидат за контрол на вноса по границите.  Но Европа казва, че не може и трябва да се компенсират производителите на слънчоглед. Това, което за нас е най-справедливо е тези пари да бъдат за всички на декар. Защото другият вариант беше да се делят на наличности  към определена дата. Но в крайна сметка има хора, които са продали на много ниска цена и нямаха наличности, но щяха да останат без никакво подпомагане и щяха да са най-потърпевши. Към момента решението, което е съгласувано на Консултативен съвет по зърното, е всички земеделски производители, които предната стопанска година 2021-2022 г. са имали площи със слънчоглед и са ги очертали в ИСАК, тези площи да се подпомогнат на декар.

Потръгна ли работата в МЗХ вече, ако мога така да се изразя, установиха ли се нещата и процесите?

За мен е много различно. Едно е, когато гледаш нещата отвън. Друго е сега, когато съм съветник на министъра и съм по-често вътре. Има период на напасване, няма как. И министърът, и заместник министрите са за първи път на тези позиции. За всички тях работата е нова. В началото е нормално и директорите на дирекциите да се ориентират в обстановката.

За момента дългосрочната работа не е стартирала. Това, което е стартирало е решаването на проблемите „на пожар“.  А такива има страшно много. Най-важното за момента е да приключим Кампанията по очертаването. Другото важно нещо е НПВУ. Там обаче за официален резултат не мога да говоря към момента. Това са двете неща, които се решават най на пожар. За дългосрочните неща може би ще има време като мине кампанията и се  решат нещата с НПВУ.

Това, което за мен е важно да се случи, за да има ефект управлението, и аз като съветник да съм свършил нещо,  са две неща – Стратегията за напояването и Реформата в поземлените отношения. И там има много неща, които трябва да се променят. Това са нещата, които ми е дала мандат да свърша Националната асоциация на зърнопроизводителите и това са нещата, на които аз ще държа твърдо до края.

И по двете неща министър Вътев вече заяви, че ще се работи…

Да, точно така. И министърът е на мнение, че тези неща трябва да се случат. Но досега не е имало достатъчно време практически да се свърши нещо по тях. Както казах, засега всички са заети с текущите спешни проблеми. Но аз лично „напъвам“ постоянно по тези две теми. Това, което засега е факт е, че ще има Консултативен съвет по поземлени отношения. Може би в скоро време ще се насрочи първото му заседание. По отношение на Стратегията за напояване първо трябваше да минат промените в ръководството на Напоителни системи ЕАД.

Ти си оптимист, че и двете тежки и сериозни теми няма да останат празни приказки, както обикновено?

Това, което аз мога да гарантирам е, че ако по тези теми не се работи, аз лично нямам работа в МЗХ. Аз съм там, за да върша работа. Все пак аз си имам бизнес. Оставил съм си семейството в Бургас, имам три деца. Ако не се работи сериозно в МЗХ, аз нямам причина да стоя там.

Да, като че ли се получи недоразбиране в сектора защо НАЗ прие да има съветник в МЗХ…

Виждам тези настроения. Но това, за което всеки трябва да си даде сметка е, че Националната асоциация е взела решението да приеме това предложение, което беше отправено към нас,  на Управителен съвет. Това не е еднолично мое решение и не е мое желание. Защото, за да се случи това нещо всеки трябва ясно да си даде сметка, че то ми коства много. Жертвам времето, което имам за семейството си и трите си деца. Отделно страда бизнесът ми, от който аз съм непосредствена част, защото карам и комбайните и тракторите сам. Пътувам между София и Бургас по 3 пъти в седмицата. Ако някой си мисли, че може да стане с магическа пръчка промяна в каквото и да било, няма как да стане. Но най-важното е, че аз съм там, за да защитавам интересите на бранша, а не лични мои интереси. Което със сигурност, ако не доведе до резултат, няма да доведе и до вреда. Секторът няма какво да загуби от това, че аз съм там. Мога само да загубя личното си време, което съм дал, ако не свърша нищо.

Вслушва ли се министър Вътев в предложенията на съветниците си като цяло и на теб в частност?

За момента аз съм доволен от съвместната ни работа с министър Вътев. Но пак казвам, че засега се решават спешни проблеми, които нямат много различни решения. Но вярвам, че ако комуникацията ни продължи по същия начин, все пак нещо ще се случи. Защото пак казвам – важно е нещо да се случи. Може да е малко, но да е нещо. Много е лесно всеки от страни да каже – аз искам промяна. Но когато му кажеш – отиди да я вършиш, всеки изведнъж се дърпа и няма време. Ама някой трябва да си заложи главата, да отиде и да я върши работата. Аз отлично разбирам негативите, които поемам с цялата тази работа. Готов съм да ги поема само и само Асоциацията и нашите членове да почувстват някаква разлика. Ако не успея, ще се оттегля и ще си се върна на село при бизнеса и семейството си.

Казват, че трябва да се научите да правите добавена стойност към зърнопроизводството…

Българинът е свикнал да разбира от всичко. Ние разбираме от производство и правим зърнопроизводство. Това можем, в това сме добри. Ако някой може да прави преработка, той я е направил. Ние като производители не сме го направили не защото не искаме, а защото не ни е там силата. Знаем от колко много неща трябва да разбира един зърнопроизводител,  ако трябва и да си преработвател, това означава още толкова неща да правиш. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Нашата работа е да правим земеделие и да разбираме от него. И го правим добре, както показват резултатите от последните 20 години. Имаме твърдо повишаване на производството всяка година, осигуряваме продоволствената сигурност. Това, което зависи от нас, ние сме го направили.

Интервю на Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X