Съдия-изпълнител продава имот на свинекоплекс, пострадал от Африканска чума

Преди година и половина НАП обяви на търг оборудването на фермата в пазарджишкото село Априлци

Частен съдия-изпълнител обяви за публична продан имот на пазарджишката фирма „Свиком“ АД, която е собственик и на свинекомплекса в близкото село Априлци. Само преди година Националната агенция за приходите (НАП) пусна на търг оборудването на фермата, както “Гласът на земеделеца“ съобщи. А преди това дейността ѝ беше преустановена, след като всички над 13 хиляди прасета бяха умъртвени заради положителни проби за Африканска чума по свинете.

Публичната продан е за парцел край близкото до Пазарджик село Варвара с площ от 6056 кв. м в местността Черния вир – Фермата, който е с начин за ползване производствен, складов обект. Застроената площ в терена е 1203 кв. м, има една двуетажна сграда.

Началната цена, от която ще започне проданта, е 974 160 лева, като в това число са 11 049,52 лева за ДДС върху неприлежащ терен с площ от 4518,90 кв. м – длъжникът е регистриран по Закона за ДДС.

Върху имота има доста тежести. Сред тях са особен залог на търговско предприятие и договорна ипотека за 7 200 000 лева в полза на Българо-американската кредитна банка, още една договорна ипотека на стойност 500 000 лева в полза на същата банка, както и няколко възбрани от различни частни съдия-изпълнители, наложени в периода от 4 февруари до 22 октомври 2021 година.

В момента тече срокът за огледи на имота и запознаване с документацията, свързана с него. Заявления за участие в търга ще се приемат до 16 май, а наддаването е насрочено за следващия ден от 15:00 часа в Районния съд.

През ноември 2021 година пък данъчните обявиха на търг цялото оборудване на свинекомплекса в Априлци. За продан бяха извадени автоматизирани системи за хранене на животните, климатични инсталации, танкер за течен тор и други.

Преди това, през август същата година, свинекомплексът понесе още един тежък удар – Африканска чума бе установена при изследване на част от прасетата, но бяха евтаназирани всички над 13 хиляди животни. Тогава експерти коментираха, че възстановяването на толкова мащабна дейност е изключително скъпо, трудно и би отнело години.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X