Производител от Твърдица: Направих си мандра за истинско овче сирене, давам на клиентите това, с което храня и децата си

Добрата грижа за овцете, хигиената на доене и дългият процес на зреене, гарантират ценните качества на овчето сирене. Истинското сирене се прави само от овче мляко, мая и сол, а не с примеси. Това споделя Йордан Кънчев от Твърдица-човек, който цял живот отглежда животни. Заедно със семейството си има овцевъдна ферма с над 400 овце, от тях 350 са майки, а останалите агнета, шилета и кочове. След като години наред се занимавали с отглеждането на свине и крави, решили да променят нещата и започнали да гледат само овце от високомлечните породите Асаф  и Лакон. „При Aсафа  има по-високо производство на мляко в килограми, а Лакона предлага по-добро качество на млякото в процента на мазнини и протеин. Овцефермата ни е почти изцяло механизирана, тъй като работна ръка се намира много трудно. Каквото и заплащане да предложим, работници, които да се занимават с животните-няма. Доим механизирано, ползваме и електропастир на пасището“, разказва Йордан.

По думите му, когато преди 8 години изкупната цена на млякото започнала да пада и стигнала до 0,90 лв. за литър настъпил поредния период за промени при семейството му и решили да си направят собствена мандра-такава, в която се произвежда истинско сирене. „Така, не сме зависими от прекупвачи, преработваме сами собственото си мляко и можем да гарантираме за качеството, на крайния продукт, който предлагаме на хората. Заставаме с името си“, посочва още той.

Капацитетът на мандрата е 500 литра на едно зареждане. Зареждат през ден, правят сирене и от 15 юли до 15 август кашкавал, защото тогава млякото е малко по-гъсто, споделя Йордан и казва, че за всяко нещо си има майсторлък, трябва и търпение. „Тайната за истинското сирене е истинско мляко и без други добавки- при нас се ползва само чисто овче мляко, мая и сол, без никакви примеси вътре. За 1 килограм сирене са нужни около 4,5 литра мляко. Правим два вида сирене- свежо сирене с малка трайност от 2-3 дни и бяло саламурено сирене по БДС, което аз съм пробвал две години стои в саламура в хладилник без да се променят качествата му“, разказва Йордан и шеговито уточнява, че в началото е имал доста несполучливи опити , но след обучение от технолог, заедно със съпругата му Пепа се справят успешно. 

Хвали се, че кашкавалът докато го направят и се купува. Гордее се, че в тези нелеки времена за животновъдите, успява да реализира цялата си продукция. „В началото трудно се справяхме, намаляхме цени само и само да се продаде. Сега хората ни научиха, свикнаха, опитаха и го харесват. Отворихме и магазин в Твърдица където предлагаме продуктите си , ходим и по пазари, но рядко, успяваме да продадем, всичко, което сме произвели“, допълва животновъда.

Йордан коментира и изкупните цени на млякото и състоянието на бранша. „Колегите, които се занимават с отглеждането на крави са много зле, цените са ниски, не могат дори да си покрият разходите. Една цигара е по-скъпа от литър краве мляко. Не знам колко време ще издържат икономически, може би ще останат само големите, малките масово ще фалират. Вносът на суровина от Украйна, а миналата година и от Унгария също оказва негативно влияние на пазара“, допълва той. Въпреки, че не му се налага да се занимава с фирми, които изкупуват овче мляко, казва, че тази година изкупната цена е 2 лева, което пак не достатъчно, но в сравнение с тази на кравето мляко е поносима. „Овцата дава 120-130 литра мляко на година, то не е целогодишно както при кравата .Въпреки, че преработвам само собствено мляко, не ми е лесно, защото разходите за отглеждане на животните се повишават, и то с много. А крайната цена на сиренето и кашкавала не може да се вдига безкрайно “, пояснява стопанинът.

Въпреки, че работата с животни е тежък труд, а животновъдството е заетост 365 дни в годината, не мисли да се отказва. Смята, че животновъди като него се нуждаят най-вече от субсидиране. „То обаче  не се състои само в това да ми дават пари, могат да направят по-гъвкаво да е дори и с получаването на фуражи или закупуването на техника. Аз съм участвал два пъти по програми и все съм в резервите, така и не получих пари по проект. Сам си купих трактор. Със собствени средства направихме и мандрата- заложих субсидиите за три години. Инвестицията е около 60 хил. лв., но аз имах постройката и направих само ремонт“, разказва Йордан и е сигурен, че ако трябва да избира отново, пак би избрал животновъдството, въпреки несгодите и трудностите по пътя.

Яна Дамянова

27 COMMENTS

  1. Как да ви открия? С удоволствие бих си купувала от вас сирене и кашкавал! Бъдете живи и здрави, за да храните сънародниците си с истински продукти!

  2. Мога ли да си поръчам сирене и кашкавал по транспортна фирма ЕКОНТ или Спиди?
    На есен сега е много топло.
    Благодаря предварително!

  3. В София трябва да стъпите. Хората са петимни за истински неща. Чакаме Ви.

  4. Здравейте! В София предлагате ли продукцията си? Бъдете здрави и успешни! 🍀🌹❤️

  5. Някакви контакти. Как може човек да ви намери? Винаги ли има мляко за продан ? Сирене и кашкавал може ли да се купи също така почти по всяко време ? 0878668118 Валентин

  6. Бих си купувал сирене и кашкавал,но ако може чрез Спиди или Еконт?

  7. Браво! Коя е фирмата и как бихме могли да поръчаме и купим от Вашите продукти?

  8. Нищо не се споменава за цената на сиренето и на кашкавала. Каква е тя?

  9. Дайте повече информация -как се казва фермата, къде в Бургас може да се намери тяхната продукция.

  10. Живея в София, с голямо удоволствие бих си купувал сирене и кашкавал от вас! Това възможно ли е? 0888344152

  11. Наистина такива хора трябва да се позлатят.Те се броят на пръсти в БГ.98% от производството в БГ е пълен боклук,месо, мляко, сирене, кашкавал,салами, кренвирши, хляб-благодарение на политиците

  12. Респект! Много малко хора могат да кажат:“ Давам на клиентите това, с което храня и децата си!“ . Държавата, трябва да подпомага , точно такива дребни производители!

  13. Как бих могла да купя от Вашето сирене и кашкавал ?Много бих искала!

  14. Как мога да си поръчам от вашите продукти като клиент!

  15. Аплодисменти за това трудолюбиво семейство !!! Истински българи!!!

  16. Радвам се ,че има такива производители на истинско сирене мога ли да закупя и по
    какъв начин аз съм от Бургас

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X