Бивш икономист стана пчелар в с. Масларево и популяризира меда в бурканчета с шевици

С света на пчелите Христо Димитров се чувства цял и с мисия

Христо Димитров е бивш счетоводител, но от 9 години е земеделски производител и се занимава с пчеларство. Казва, че бил на кръстопът.

„Аз съм икономист. Бях в търговския бизнес. Работа в офис. Но реших да се преорентирам. Трябваше нещо да направя в живота си. Човек има някаква мисия и пчелите се появиха в моя живот. Много ми хареса техния свят. И започнах с малко и по малко, по малко увеличавах кошерите, докато не достихнах до 150. Но не е важна бройката, важно е удоволствието, което се получава от пчелите. Обичам пчелите и с тях се чувства цял и с мисия“, признава 45-годишният мъж от полскотръмбешкото  с. Масларево.

Много е щастлив от пчеларстването. И доволен. В района, който се намира пчелинът му, който е стационарен, позволява да се добива само 2-3 вида мед. Но произвежда и пчелен прашец, и клеева тинктура. Прави и свещи от восък от скоро.

„Нали идвам от сферата на търговията и съм бизнес ориентиран, и за да си атрактивен на пазара, реших да предложа една по-различна визия и различни разфасовки. Аз харесвам винтидж визията. Детайлът е важен, детайлът, който води продукта, да се наложи на пазара и да е разпознаваем. Затова реших от преди 2 години да се презентирам с етикети на бурканчето, което е с шевици. Идеята ми дойде спонтанно. Обичам традиците, обичам да се връщам към корените си. Това е важно за нашия дух и оцеляването ни като хора. И като разгледах шевиците, се спрях на канатицата. Тя се изполва във везбата, но съм я приложил в бурканчетата“, обяснява пчеларят. И допълва, че му е харесало значението на канатицата. Двата триъгълника са женското и мъжкото начало, по един от двете им страни са децата, следват родата, третите са народността. Смята, че така презентира българския дух и народност. А който има сетива, може да разпознае и закодираното послание в шевицата.

„Като всяко едно начинание, трябва да си отдаден на него, за да имаш успех и да бъдеш удовлетворен. Аз съм изумен от света на пчелите.

Информирах се за тях постоянно с четене на различни материали. Изумителна за мен е тяхната ориентация в природата. Впечатлен съм от самата организация на техния живот. Всяка пчела изпълнява конкретни функции, за да бъде цялостно полезна. Ако и при нас хората беше така, щяхме да бъдем доволни и удовлетворени“, пояснява Христо.

Смята, че човешката дейност е тази, която пречи на пчелните колонии да се развиват, имайки предвид химизираното земеделие.

Вмешателството на човека вече е голямо. Воден от други стремежи може би за по-бързо забогатяване. И това оказва влияние. Ако осъзнаем връзката по-скоро с природата, че тя ни е приятел и сме под наем тук, нещата биха могли да се реализират на по друга основа. Предполагам, че нашето цивилизационно развитие ще доведе до това осъзнаване, че нашият живот зависи от тях и е добре да се погрижим за пчелите. Нашият живот е свързан с техния“, казва стопанинът.

А относно проблемите в бранша, смята че са от различно естество всяка година. На климата с човешката си дейност влияем много, но мисли, че добрият пчелар може да се справи с това. Субсидиите са в общи линии благоприятни. „Но не е добре да се работи на парче, да се дават едни пари според мен на парче, а да се създадат условия земеделският производител да работи адекватно и конкурентноспособно, и да си продава удовлетворяващо продуктите, които произвежда. Да има дълъг хоризонт за работа, да има ясна регламентация за съществуването на този отрасъл. Да се действа далновидно и поетапно, да има ясна регламентация във всичко – пръскане, продажби и др. Държавата не е длъжна, но с лостовете си може да подмогне не само този бизнес“, обобщава пчеларят Христо Димитров от с. Масларево. Освен в света на пчелите, той обича да е и в света на афоризмите. Изявява се по БНР в предаването „Законите на Мърфи“. „Всеки ден човек е жив, когато се бори, а не мърмори“ е един от любимите му афоризми.

Креми Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X