Стопани показват, че имат нужда от повече тържища

Някогашният пазар за добитък в пазарджишкото село Черногорово и досега събира производители и търговци

Земеделци и животновъди в пазарджишкото село Черногорово казват, а и показват, че имат нужда от повече и по-удобни тържища. Някогашният животински пазар край селото все още на моменти събира производители и търговци, макар да е обявен за незаконен, отдавна закрит и официално да е забранено там да се извършва търговия. Това научи „Гласът на земеделецаот кмета на селото Димитър Вринчев, който споделя, че всеки ден, а понякога и по няколко пъти на ден е питан от местни хора защо пазарът не работи и кога отново ще бъде отворен.

Поводът да потърсим кмета точно на това село е колкото тържището, от което самите хора явно искат като още една по-удобна възможност да предлагат продукцията си, но и заради една от идеите на новия министър на земеделието Кирил Вътев. По време на форума „От фермата до твоята трапеза“ в град Сандански той отбеляза, че това събитие съответства изцяло с концепцията на екипа му за нов подход към земеделието и храните. Министърът коментира, че местната практика на локални производители, които произвеждат традиционни храни и ги преработват, е сегмент, който съществува в цяла Европа и трябва да има своите постоянни места, където да се реализира продукцията. „Предстоят разговори с общините и кметовете по места, за да се обособят такива места, в които да се предлага продукцията в определен ден от седмицата. Постоянните пазари са известни като място за такива производители и те са много ценни“, каза още Кирил Вътев.

До момента не е известно дали са водени такива разговори, но това изказване определено предизвика интерес сред малки производители, които изпитват затруднения при намирането на купувачи за стоката си и гледат с надежда на възможността за повече фермерски пазари.

„Когато бях избран за кмет през 2019 година, тържището край Черногорово вече не работеше – разказа Димитър Вринчев, като призна, че се затруднява да каже точно през коя година е закрито. – Ако трябва да бъде животински пазар, изискванията са огромни и много трудно изпълними. Мястото е изключително удобно, с много добра локация, в началото на селото, до стадиона, със заградена площ с дървета наоколо и сянка, има тоалетни. Но си спомням, че когато започнаха проблемите с болестите по добитъка, се въведоха много по-строги изисквания които едно кметство няма как да покрие. Задължителен е постоянен контрол от ветеринарен лекар, няма как това нещо да си го позволим. Официално пазарът вече не съществува. Наше задължение е да следим за спазването на законите, затова всячески се опитваме с полицията да гоним хората. И все пак те се събират, но не продават нито животински продукти, нито зеленчуци. Получава се нещо като битак, понякога изнасят и разсад. Мисля, че ако това тържище може да функционира, ще бъде огромен плюс както за жителите на Черногорово, така и за тези от околни населени места, а и за преминаващите през селото, защото ще им е удобно. Хората и досега непрекъснато ме питат кога ще отвори пазарът. Но изискванията са наистина огромни, няма как да ги изпълним, за да си е всичко законно и регламентирано. Ако не е регламентирано, няма как да функционира такова тържище“.

Кметът допълва, че малките земеделци сега могат да предлагат продукцията си на едро, трябва да я превозват до Пазара на производителя в село Огняново. То не е далеч – на около 20 километра, но все пак, за да се стигне дотам, са нужни време, разходи, автомобил. За животновъдите и такава възможност няма – там критериите са още по-строги и няма тържища, на които да може да се предлагат мляко, яйца и други. Ако се предвиди начин да се продава селскостопанска продукция на място, при строг контрол, разбира се, това много би улеснило стопаните.

Черногорово-център

Понякога на бившето тържище идват и хора от други населени места, включително и от Пловдивско. Често оставят след себе си боклук, който кметството после трябва да почисти. Без да получава приходи от пазара, тъй като той е незаконен и няма правно основание да се събират такси. Ако се намери форма за узаконяване, едно такова място би могло да носи и постъпления в местната хазна – още един плюс.

По изброените причини Димитър Вринчев счита, че идеята на министър Кирил Вътев за фермерски пазари на повече места е много полезна. Стига да се осъществи. За целта обаче малките населени места надали ще могат да се справят сами – за покриването на всички изисквания към такъв тип тържища са необходими много големи инвестиции.

Допреди десетина години Черногорово беше едно от най-аграрните села в Пазарджишко. Почти всяко семейство отглеждаше зеленчуци, плодове, картофи, добитък. Днес едрите земеделци, които не са зависими от локални тържища, са едва неколцина. Дребните са повече, а онези от тях, които продават от място, изнасят стоката пред домовете си или на улици с по-оживен трафик. Животновъдството пък вече е история – в цялото село има само един човек, който гледа една-две крави и по-малки животни за собствени нужди. Останалите окончателно се отказали, когато им се наложило да колят прасетата си в най-големите горещини заради Африканската чума, плъзнала в региона през 2019 година. Кметът казва, че има много фактори, принуждаващи хората да се отказват от селското стопанство като поминък. Но е убеден, че фермерските пазари биха накарали повече хора да се върнат към този поминък.

*Снимки – в. „Марица“

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X