Жегата и липсата на продукция опразниха пазара в Пазарджик

Не помня някога да е имало толкова незаети маси, казва дългогодишният управител Стоимен Спасов

Незапомнено пуст е Централният пазар на Пазарджик вече дни наред. Ако човек отиде там следобед, ще завари празни не само масите във вътрешността, които са смятани за по-малко видими и съответно по-малко атрактивни, но и тези на челните и най-предпочитаните места. Включително наричаните на шега от местните хора „Показен магазин“ заради доброто местоположение срещу цветарските магазини и мола на града. На тях се знае, че се продава елитна стока, а някои ги предпочитат и по други причини – те са сред малкото места, където за покупка на земеделска продукция може да получиш касов бон. Но търговците сега ги няма. Няма ги и купувачите, а при обичайни обстоятелства между сергиите е гъмжи от народ.

„Горещините всяка година по това време опразват пазара, но чак толкова много незаети маси не помня някога да е имало – коментира пред „Гласът на земеделеца“ дългогодишният управител на тържището Стоимен Спасов. – Мога да кажа, че най-голяма роля има времето. Поне от разговорите ми с търговци така разбирам. Те споделят, че то влияе на обема на продукцията, която произвеждат. Освен това при такава жега плодовете и зеленчуците издържат по-малко. Затова продавачите стоят най-много до 13:00 часа и си тръгват. От друга страна пък и гражданите не излизат много, пазят се от горещините, тоест – няма и купувачи, а това обезсмисля оставането на търговците следобед. А и реколтата тази година е по-слаба, при това не само в нашия регион, но и на национално ниво – анализите го показват“.

Очакванията на Спасов са, че при захлаждане заетостта на тържището ще се увеличи. Но в неделя самият той останал изненадан, че нямало почти никакви хора – нито купувачи, нито продавачи. Обяснява си случващото се с много високите температури, които сега продължават и много дълго време. Ако в предишни лета е имало по 2-3-4 горещи дни последователно, то сега жегите и температурите около и над 40 градуса продължават доста дълго време. Така в следобедните часове повече от половината маси остават празни, а алеите между тях – почти без хора.

Пуст от доста, дори и в не толкова горещите дни, е и някогашният Руски пазар, наречен така заради спекуланти и амбулантни търговци от бившите съветски републики, продавали там в началото на демокрацията. Управителят обяснява, че това е частен терен, така че не знае защо не се ползва по предназначение.

А иначе при търговията с промишлени стоки на обособените за целта сергии има даже засилване на оборотите, казва още Спасов. В този период на годината се връщат в отпуск гастарбайтерите и гурбетчиите. Докато си почиват, използват времето да се снабдят с всичко необходимо на по-ниска цена от родината – дрехи, обувки, битови стоки, електроуреди и какво ли още не. Това вероятно ще продължи до края на август.

В сектора за зеленчуци таксите за ползване на маса, според местоположението и видимостта ѝ, варират от 1,76 до 2,77 лева за ден и само няколкото най-атрактивни откъм мола са по 3,15 лева дневно. за момента от Община Пазарджик не предвиждат намаляване на цените или други компенсации заради горещините. Практика е това да се прави в най-трудните зимни месеци – януари и февруари, когато няма местна продукция, а и след празниците хората свиват разходите си. Тогава има така наречения „гратис на такси“, но в друг период такъв жест досега не е предлаган.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X