Открити са гени за устойчивост на броколито на жега

Броколито расте в прохладен климат и не понася жеги. Именно затова в топлите страни не го отглеждат, а ако искат да се занимават с тази култура трябва да й създадат специални условия.

Селскостопанският изследователски център (ARS) към Министерството на земеделието в САЩ (USDA) работи над нови сортове броколи, които ще могат да растат в жега. Най-големият пазар на броколи се намира в САЩ – там тази култура се продава за $800 млн. на година. При това тя е внесена в Америка едва в края на 19 век от италиански имигранти и много бавно е набирала популярност. Но през последните години тя трайно навлезе в храната на американците благодарение на модата за здравословен начин на живот: ако през 1960-а година средностатистическият жител в САЩ е потребявал всичко половин килограм броколи годишно, сега той консумира 4 кг.

Любовта към тази култура в увлечението за здравословен живот е лесно обяснима. Броколито е добър източник на влакнини, витамин А, фолиева киселина и фосфор, а 250 г от този вид зеле напълно покриват дневната потребност на възрастен организъм от витамините C и K. За фермерите тази култура също е изгодна поради стабилното търсене и добрата й цена. Въпреки това затоплянето на климата и рязката смяна на времето от жега и суша до дъжд, лошо влияе на растежа на броколито, а сортовете до момента не са приспособени към горещини.

Специално за тази цел учените са намерили генетични източници за устойчивост на броколито към жега. Те са открити в група растения, близки до броколито. Устойчивостта им към жега се определя от множество гени, поради което били създадени генетични маркери за устойчивост, които да бъдат използвани от селекционерите и любителите за създаване на нови сортове.

Благодарение на откритите нови гени вече няколко университета в САЩ тестват различни линии броколи в горещи условия. Само когато те се убедят, че линията расте и се развива добре в неблагоприятни условия, ще я предадат на учените за по-нататъшни изпитвания, а след това ще я пуснат за комерсиално използване и за размножаване на семена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X