Фермата Милиора в Ахая е най-известната high tech овцеферма в Гърция

Бизнесменът Христос Янопулос може да се похвали с най-добрата овцеферма в Гърция, която е и една от най-големите на Балканите.

Фeрмата Милиора е модерна и иновативна овцеферма, основана през 2016 г. от най-известния предприемач в сектора на първичното производство. Нейните съоръжения се намират в Кагади, Ахая, прекрасно място с мек климат. Основната цел на овцефермата е да произвежда здрави и чистокръвни разплодни животни с висок добив на мляко, както за нея, така и за гръцките животновъди. Капацитетът й достига 2.200 дойни овце, 1200 агнета и 160 кочове. Всички те се помещават в най-съвременните „5-звездни“ съоръжения, които обхващат общо 13 400 кв.м. Фермата включва модерна доилна зала със 72 места с електронен лактометър, ясли с капацитет 500 агнета с климатроник и отделни боксове разпределени по категория животни, дойни крави, кочове, агнета.

Фeрмата Милиора произвежда годишно 1.000 тона овче мляко и 1.500 животни за разплод. Предлаганите продукти имат много високо качество. Във фермата работят зоотехник с висше образование и още петнадесет човека постоянен персонал от селата в района. Фермата винаги ще продължава да инвестира сериозно в човешките ресурси, ще предлага непрекъснато обучение и сътрудничество с научната общност в областта на овцевъдството.

В тази овцеферма се отглеждат овце от френската породата Lacaune, която е една от най-млечните европейски породи. Данните които се събират ежедневно от консултантите на фермата, представляват инструменти за избор на най-продуктивните животни, които ще бъдат дадени на животновъдите за разплод, с цел подобряване на ефективноста на техните ферми.

«Установих, че има дефицит, що се отнася до генетичното подобряване на животните, за по-голям млекодобив и по-добро здравословно състояние, това са нещата които бихме искали да постигнем в Милиора Фарм. Тя е създадена с тази цел. Да снабди гръцките животновъди с добър генетичен матерял. И изглежда че успяхме. Животните които предлагаме се продават веднага. Едновременно с това помагаме на животновъдството у нас да има по-продуктивни животни, както и животновъдите ни да имат по-добри доходи.» – сподели господин Янопулос.

Христос Янопулос се счита за пионер в тази област, но както той посочи, през последните години в Гърция се появават все повече модерни животновъдни звена. «Овцевъдството се развива и бавно преминава от традиционните методи на отглеждане към по-организирани форми. Еволюцията може да става с бавен ритъм, но тенденцията е към метода на отглеждане в обори. Това показва и нашата ферма» – допълни господин Янопулос.

Статия на Сотирис Папандреу от https://pelop.gr

Превод от гръцки : Мирослава Скарлату

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X