Най-голямата ферма в Еврос, Гърция, произвежда 35 тона качествено мляко на ден

Факт е, че Гърция не доставя необходимото количество мляко на гръцкия пазар, за да покрие нуждите на гръцкия пазар, който поема значителни количества млечни продукти и сирена.

LIDL Hellas, който доставя пресни млечни продукти от Тракия,  организира обиколка на гръцка ферма,, както и на фабриката за преработка и стандартизация на мляко – Eврофарма. Еврофарма е едно ярко изключение, което въпреки трудностите на нашето време си остана на село – и то в селска Тракия – работи със земята и животните и успя да създаде може би единственото – с такъв размер – вертикално млекопроизводство, покриващо 3% от националното производство.

Щастливата крава

Щастливата крава ще произведе по-качествено мляко. Може да ви се струва смешно, но това изглежда, че е истина. Еврофарма произвежда огромни количества мляко на ден, които са 3 % от националното производство на мляко, и въпреки това потърси начини за подобряване на стандарта на живот на 900-те животни във фермата. Ежедневно във фермата се произвеждат 35 тона качествено мляко.

Екологична и качествена храна

Храненето на кравите представлява цял ритуал. Първото нещо което виждаме в модерната ферма са огромните силози с фураж, зърно и други компоненти, които се смесват с точност до грам, за да се получи крайния готов продукт.  В Еврофарма правят храната на кравите от странични земеделски продукти, подпомагайки по този начин образуването на още един производствен кръг в местната земеделска икономика.  Например неядливите вторични продукти от пшеницата, царевицата, люцерната, дори и семената от памук и десетки други материяли, които съдържат богати хранителни вещества за преживните животни, но са безполезни за храненето на хората, сега се преработват и се използват за производството на фураж.  Кравите на фермата се нуждаят ежедневно от около 60 тона храна, като по-голямата част от нея се добива в Тракийския район.

Дай на кравата място, за да … диша

Практика е в Европа оборите да са по-малки и всяко животно да разполага само с 5 кв. м. Тракийските животновъди пробваха европейския модел, но скоро разбраха, че не ги удоволетворява. Затова се спряха на един нов модел.

Моделът Campus, който отличава Еврофарма от всички останали в Европа.

Този модел осигурява повече въздух с височината на обора и с четири пъти повече площ за кравата (20 кв. м за животно, вместо 5 кв. м). Създавайки условия за по-добър живот, моделът намалява здравословните проблеми на стадото, увеличава продуктивния живот на кравите и осигурява по-добри производствени резултати. Повече пространство, въздух и слънце за кравата, означава благополучие и увеличение на производството. Също така оборите се почистват три пъти на ден, колкото са и издояванията, оборския тор се събира и се компостира чрез аеробен процес и накрая се дава на сътрудниците – фермери за органично наторяване на нивите, затваряйки по този начин цикъла на устойчивото фермерско развитие. А една част от оборския тор се подлага на специална обработка и се връща в обора като постеля, осигурявайки по този начин удобство и уют на животните.

Ценното и … нетрайно мляко

 Всичко това разбира се има една цел, производството на качествено мляко и създаването на система, при която доброто отглеждане на животните води до производството на повече мляко. 900-е крави се доят по три пъти на ден, това е облекчение и грижа за тях. Впечатляващ е начинът по който животните се тълпят нетърпеливи преди да застанат на мястото на доене. Уникална въртележка ги посреща и с помоща на най-новите технологични машини всяка крава дава 12 литра мляко на доене в рамките на около 15 минути.

Систематичното доене, но и чистотата на животните, допринасят за производството на мляко с високи стандарти.

Млякото е много чувствителна храна и в нея веднага след издояването се развиват микроби, поради тази причина, веднага след издояването млякото във фермата, се охлажда шоково от 37οC до 4oC само за 7 минути, като по тозин начин се ограничава развитието на микроби. Но и в суровото мляко микробите се развиват с течение на времето и в условията на охлаждане. За да се избегне това, млякото се транспортира, пастьоризира и стандартизира за по-малко от 24 часа.

Следващият етап е преработването на млякото и стандартизацията му. Еврофарма може би е една от най-големите млекодобивни, производствени единици в Гърция. Влизайки в сградите на  Еврофарма, човек се впечатлява от високоавтоматизирания  начин на обработка и стандартизация на млякото. Млякото за деня пристига от фермата, канализира се в една модерна система и има минимален контакт с човешките ръце до окончателната му обработка. След контрол и подходяща обработка, една впечатляваща производствена линия канализира млякото – пълномаслено или нискомаслено, обезмаслено или шоколадово – в опаковачните бутилки, които се запечатват, слагат им се етикети и се поемат от работниците в края на производствената лента.

Прави впечатление и “центърът за управление” на целия този процес. Нарича се Scada и е централния компютър, от който се дават команди за движението на млякото в мрежите и машините.

Хората от Еврофарма ни посрещнаха с прясно изцедено кисело мляко поднесено с плодове и суперхрана.

Подобен процес се използва и за цеденото кисело мляко. Има две машини за пакетиране на киселото мляко. Киселото мляко в тази секция се инкубира в големи резервоари, където се поставя маята. След това готово се опакова по автоматизиран начин в кофички от 200 гр. или 1 кг.

Управителите на Еврофарма, се грижат да съхранят традицията, приготвяйки и традиционното кисело мляко със сметана (овче, краве и козе). Млякото се разлива ръчно в кофичките и всяка се заквасява с маята, както се прави при традиционното приготвяне на киселото мляко. Следва инкубация във фурната за около 5 часа, за да се сгъсти киселото мляко в купичката. По този начин се произвеждат и пакетират на ден общо 21 тона кисело мляко!!!

Ежедневно в Еврос се поризвеждат и пакетират 21 тона кисело мляко

Огромна част от сградите и съоръженията на фермата са предназначени за производство на сирене. Специални котли се пълнят с прясното мляко за деня, инокулирано със сирище, като по този начин започва процеса на коагулация. След това продуктът се нарязва и се поставя във форми, за да се отцеди и накрая се поставя в съдове, за да узрее. С подходящите процедури и примеси се произвежда и сиренето фета, телемес (бялото сирене от краве мляко) и козето сирене. Когато е готово опаковачна машина нарязва сиренето на парчета с еднакво тегло и ги пакетира в херметически затворени пликове, готови за изпращане на пазара.

Продуктите на Еврофарма, се предлагат на гръцкия пазар или с етикети на фирмата, или в хладилниците на веригите супер маркети  на LIDL, с етикет ГАЛПО. LIDL е поверил доставката на по-голямата част от млечните продукти и сирена на Еврофарма.

 

Статия на  Лефтерис Савидис в https://www.news247.gr

Снимки : Димитрис Анритцос

Превод от гръцки : Мирослава Скарлату

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини