Факт е, че Гърция не доставя необходимото количество мляко на гръцкия пазар, за да покрие нуждите на гръцкия пазар, който поема значителни количества млечни продукти и сирена.
LIDL Hellas, който доставя пресни млечни продукти от Тракия, организира обиколка на гръцка ферма,, както и на фабриката за преработка и стандартизация на мляко – Eврофарма. Еврофарма е едно ярко изключение, което въпреки трудностите на нашето време си остана на село – и то в селска Тракия – работи със земята и животните и успя да създаде може би единственото – с такъв размер – вертикално млекопроизводство, покриващо 3% от националното производство.
Щастливата крава
Щастливата крава ще произведе по-качествено мляко. Може да ви се струва смешно, но това изглежда, че е истина. Еврофарма произвежда огромни количества мляко на ден, които са 3 % от националното производство на мляко, и въпреки това потърси начини за подобряване на стандарта на живот на 900-те животни във фермата. Ежедневно във фермата се произвеждат 35 тона качествено мляко.
Екологична и качествена храна
Храненето на кравите представлява цял ритуал. Първото нещо което виждаме в модерната ферма са огромните силози с фураж, зърно и други компоненти, които се смесват с точност до грам, за да се получи крайния готов продукт. В Еврофарма правят храната на кравите от странични земеделски продукти, подпомагайки по този начин образуването на още един производствен кръг в местната земеделска икономика. Например неядливите вторични продукти от пшеницата, царевицата, люцерната, дори и семената от памук и десетки други материяли, които съдържат богати хранителни вещества за преживните животни, но са безполезни за храненето на хората, сега се преработват и се използват за производството на фураж. Кравите на фермата се нуждаят ежедневно от около 60 тона храна, като по-голямата част от нея се добива в Тракийския район.
Дай на кравата място, за да … диша
Практика е в Европа оборите да са по-малки и всяко животно да разполага само с 5 кв. м. Тракийските животновъди пробваха европейския модел, но скоро разбраха, че не ги удоволетворява. Затова се спряха на един нов модел.
Моделът Campus, който отличава Еврофарма от всички останали в Европа.
Този модел осигурява повече въздух с височината на обора и с четири пъти повече площ за кравата (20 кв. м за животно, вместо 5 кв. м). Създавайки условия за по-добър живот, моделът намалява здравословните проблеми на стадото, увеличава продуктивния живот на кравите и осигурява по-добри производствени резултати. Повече пространство, въздух и слънце за кравата, означава благополучие и увеличение на производството. Също така оборите се почистват три пъти на ден, колкото са и издояванията, оборския тор се събира и се компостира чрез аеробен процес и накрая се дава на сътрудниците – фермери за органично наторяване на нивите, затваряйки по този начин цикъла на устойчивото фермерско развитие. А една част от оборския тор се подлага на специална обработка и се връща в обора като постеля, осигурявайки по този начин удобство и уют на животните.
Ценното и … нетрайно мляко
Всичко това разбира се има една цел, производството на качествено мляко и създаването на система, при която доброто отглеждане на животните води до производството на повече мляко. 900-е крави се доят по три пъти на ден, това е облекчение и грижа за тях. Впечатляващ е начинът по който животните се тълпят нетърпеливи преди да застанат на мястото на доене. Уникална въртележка ги посреща и с помоща на най-новите технологични машини всяка крава дава 12 литра мляко на доене в рамките на около 15 минути.
Систематичното доене, но и чистотата на животните, допринасят за производството на мляко с високи стандарти.
Млякото е много чувствителна храна и в нея веднага след издояването се развиват микроби, поради тази причина, веднага след издояването млякото във фермата, се охлажда шоково от 37οC до 4oC само за 7 минути, като по тозин начин се ограничава развитието на микроби. Но и в суровото мляко микробите се развиват с течение на времето и в условията на охлаждане. За да се избегне това, млякото се транспортира, пастьоризира и стандартизира за по-малко от 24 часа.
Следващият етап е преработването на млякото и стандартизацията му. Еврофарма може би е една от най-големите млекодобивни, производствени единици в Гърция. Влизайки в сградите на Еврофарма, човек се впечатлява от високоавтоматизирания начин на обработка и стандартизация на млякото. Млякото за деня пристига от фермата, канализира се в една модерна система и има минимален контакт с човешките ръце до окончателната му обработка. След контрол и подходяща обработка, една впечатляваща производствена линия канализира млякото – пълномаслено или нискомаслено, обезмаслено или шоколадово – в опаковачните бутилки, които се запечатват, слагат им се етикети и се поемат от работниците в края на производствената лента.
Прави впечатление и “центърът за управление” на целия този процес. Нарича се Scada и е централния компютър, от който се дават команди за движението на млякото в мрежите и машините.
Хората от Еврофарма ни посрещнаха с прясно изцедено кисело мляко поднесено с плодове и суперхрана.
Подобен процес се използва и за цеденото кисело мляко. Има две машини за пакетиране на киселото мляко. Киселото мляко в тази секция се инкубира в големи резервоари, където се поставя маята. След това готово се опакова по автоматизиран начин в кофички от 200 гр. или 1 кг.
Управителите на Еврофарма, се грижат да съхранят традицията, приготвяйки и традиционното кисело мляко със сметана (овче, краве и козе). Млякото се разлива ръчно в кофичките и всяка се заквасява с маята, както се прави при традиционното приготвяне на киселото мляко. Следва инкубация във фурната за около 5 часа, за да се сгъсти киселото мляко в купичката. По този начин се произвеждат и пакетират на ден общо 21 тона кисело мляко!!!
Ежедневно в Еврос се поризвеждат и пакетират 21 тона кисело мляко
Огромна част от сградите и съоръженията на фермата са предназначени за производство на сирене. Специални котли се пълнят с прясното мляко за деня, инокулирано със сирище, като по този начин започва процеса на коагулация. След това продуктът се нарязва и се поставя във форми, за да се отцеди и накрая се поставя в съдове, за да узрее. С подходящите процедури и примеси се произвежда и сиренето фета, телемес (бялото сирене от краве мляко) и козето сирене. Когато е готово опаковачна машина нарязва сиренето на парчета с еднакво тегло и ги пакетира в херметически затворени пликове, готови за изпращане на пазара.
Продуктите на Еврофарма, се предлагат на гръцкия пазар или с етикети на фирмата, или в хладилниците на веригите супер маркети на LIDL, с етикет ГАЛПО. LIDL е поверил доставката на по-голямата част от млечните продукти и сирена на Еврофарма.
Статия на Лефтерис Савидис в https://www.news247.gr
Снимки : Димитрис Анритцос
Превод от гръцки : Мирослава Скарлату