Теодора Тодорова, Ел Си: Земеделието може да е привлекателно за младите хора

Теодора Тодорова е второ поколение земеделец, част от добричката семейна компания Ел Си. През тази година компанията беше домакин на фестивала Ден на полето, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Защо решихте да сте домакини на Деня на полето?

За мен е голямо удоволствие, че можем да се включим в една такава прекрасна инициатива, която за наша радост, се осъществява за втора поредна година и се надяваме да се превърне в ежегодна традиция. Още миналата година се възхитих на това събитие, как то събира на полето хора от различни сектори. Въобще не сме се замисляли дали да сме домакини, когато ни предложиха веднага приехме.

Разкажете ни за вашата компания?

Ел Си се занимава със земеделие, продажба на семена и торове. От скоро имаме и фирма за почистване на соларни панели. Освен това сме дългогодишни партньори на Claas и се занимаваме с продажба на резервни части.

В нашата фирма предлагаме техника от последно поколение, която да направи работата по-лесна и много по-качествена. Съвременната техника прави земеделието много по-привлекателно за младите хора, защото предоставя едни малко по-облекчени условия на труд, които по принцип на полето никак не са леки.

В земеделието оглеждаме пшеница, царевица, слънчоглед, които са типичните култури за Добруджа  и етерично-маслени култури.

От кога си част от семейния бизнес?

Земеделието винаги е било част от живота ми. Винаги съм чувствала като нещо естествено, че ще продължа семейния бизнес. Навлязох сериозно в бизнеса откакто навърших 18 години. Но получавам полезни съвети от баща ми, майка ми и брат ми, които имат доста по-голям опит от мен. В живота ми има много хора, които ми помагат да се развивам в тази област.

Привлекателно ли е земеделието за младите?

Според мен, да. Виждам много млади колеги на Деня на полето. Също така много се радвам, че тук са и учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство – Добрич. Там се възпитават новото поколение земеделци и хора, които ще работят в сектора.

 Кое е най-голямото предизвикателство пред земеделците в България?

Според мен, в земеделието най-важното качество е да бъдеш гъвкав. Ние разчитаме изключително много на метеорологичните условия от една страна. И от друга – на икономическите условия, когато реализираме продукцията. И на двете е много важно човек да бъде гъвкав и да може да нагажда действията си според текущата ситуация.

Какво трябва да се направи, за да стане сектора по-привлекателен за младите?

Може би е необходима малко повече реклама и публичност на този сектор. В Добруджа земеделието е доста популярен отрасъл. Младите имат наблюдения върху иновациите и при технологиите, и при машините. Но в голяма част от България земеделието не е толкова популяризирано и според мен трябва да има повече информираност за младото поколение.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X