Есенната сеитба скоро ще хване фермерите за гушите

Производители смятат, че тази година част от кредитите е редно да станат безвъзмездна помощ за определена категория стопанства

Очаква се агроминистерството и фонд „Земеделие”  всеки момент да съобщят кога ще бъдат готови с информацията за нисколихвени  кредити за есенната сеитба и да обявят прием на заявления.

Указанията за кредитиране преди това трябва да бъдат одобрени на  заседание на управителния съвет на фонда, но засега не сме чули да се провежда такова.

Земеделските стопанства обаче са убедени, че се нуждаят от целево кредитиране, защото ситуацията според тях не е никак розова. Според зърнопроизводители отново им предстои нелека есенна кампания, ако се погледне от гледна точка на разходите за покупка на минерални торове и семена, на препарати за растителна защита, а и за подготовка и поддръжка на машините.

В НАЗ предвиждат, че сеитбата ще е тежка задача за много от техните членове, а са абсолютно сигурни в едно – че ще е скъпа. Някои дори я виждат като

задаваща се най-скъпа година за земеделското производство

олучияпо силата на натрупала се инфлация и други неблагоприятни обстоятелства, свързани с войната в Украйна като скъпи стоки и доставки и търговски неблагополучия от рода на нереализирано зърно.

Изминалият период беше придружен с много предизвикателства от миналата и тази година и не ни дава знак за спокойна сеитба, казват фермери.

За мнозина от тях бъдещият период ще е свързан с

взимането на сложни решения

за предсеитбената подготовка, за схемите на сеитба и торене, за купуването на суровини, материали, резервни части за техниката.

Семената трябва да са първокласни и обеззаразени срещу всички възможни болести и неприятели, и те ще бъдат един от основните харчове.

Модерните стопанства предпочитат да бъдат и третирани с биостимулатори, за да създадат гаранции за отлично поникване и добавена стойност на продукцията.

За предсеитбеното торене трябва да се вземат предвид няколко неща, свързани и с есенно-зимните, и със зимно-пролетните  нужди на посевите – това са два много важни периода в развитието им.

В първия етап са много важни фосфорът и калият, казват учените, а азотът по-малко. Но пък едно уважаващо себе си фермерско стопанство не може да се лиши в днешно време и от комбинираните торове с прибавка на микроелементи, които са силно за препоръчване, особено, ако съдържат сяра, манган и цинк. Това е важно условие за доброто вкореняване на посева още в първия период.

Продуктите за растителна защита, заедно с торовете и растежните регулатори са предпоставка за началния добър старт на житните.

Това е още по-важно при земеделските производители, които прилагат минимални обработки, защото там в почвата са се скрили и запазили доста повече вредители.

В тази връзка е добре земеделските стопани да са запознати какви патогени има в почвите им в района им и какви са били болестите в предходната година, защото някои от тях като фузариумът например е много упорита гъба.

Затова е задължително сеитбата да се направи само с обеззаразени семена срещу болестите и неприятелите, защото много вредители заплашват именно първите фази от развитието на културата и нейните млади и нежни кълнове и растения.

Когато говорим за посевния материал трябва да кажем, че фермерите обикновено о гпазаруват от големи и известни фирми, но все пак трябва да са наясно и да са убедени, че семената са качествени и автентични с висока кълняемост и чистота, придружени със семеконтролен документ.

Обработката на почвата е може би най-първата стъпка към гарантирането на високи добиви, придружена с внасянето на фосфорните и калиеви торове и на една трета от азотните.

Съвети: На кисели почви се препоръчва да се използва карбамид вместо амониева селитра.

При дефицит на фосфор в почвата, да се знае, че азотът не може да се усвоява, така че не си струва да се прави подобен разход без ефект.

Важен съвет – да не се разчита на моносортие

Най-добре е в едно стопанство да се настанят минимум 2 основни сорта и 2 допълнителни, съветват научните експерти. Това е вид сериозна гаранция срещу евентуални провали при част от селекцията вследствие на неблагоприятни климатични изненади.

И тъй като всичко изредено дотук, изчислено в пари, изглежда доста обезкуражаващо, фермери отсега подканят браншовите си организации да бъдат настоятелни и да искат тази година една част от кредитите, които ще им бъдат отпуснати за семена и торове, да се превърнат в безвъзмездна помощ, поне за определена категория стопанства.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X