Премиерът на Украйна поиска защита от България, Румъния и НАТО на зърнения коридор

Премиерът на Украйна Денис Шмигал отправи молба Румъния, България и НАТО да създадат защита за зърнения коридор в Черно море.

„Искаме подкрепа и защита от нашите партньори, молим Румъния, България, НАТО да създадат защита за този зърнен коридор, за да можем да изнасяме нашето зърно“, каза той в интервю за румънския телевизионен канал Digi 24.

Руснаците „са пирати в Черно море и тестват способностите на НАТО и единството на НАТО“ в региона, коментира още Шмигал. Освен това, унищожаването на черноморската инициатива за износ на зърно от Украйна води до дестабилизация в Африка и в регионите на Близкия изток и Азия, което също ще окажат въздействие върху Европа. В този смисъл „руснаците използват храната като оръжие“, допълни той.

По-рано беше съобщено, че турският външен министър Хакан Фидан ще обсъди възможните перспективи за сделка със зърно с руския си колега Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

Изданието отбелязва, че дискусията ще предхожда а евентуална среща между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин,

Турските власти предполагат, че Черноморската инициатива може да се развие по три направления в бъдеще. Ако страните не постигнат споразумение, това може да доведе до изостряне на хранителната криза и военна конфронтация.

Според втория сценарий е възможно да се създадат алтернативни маршрути, включително износ на украинска селскостопанска продукция по река Дунав.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X