Министър Вътев в търсене на отговора защо производители се отказват от животновъдство и от зеленчукопроизводството

В МЗХ се подготвя програма за събирателни пунктове с финансиране, но първо трябва да видят, че положението със сдружаването е трагично и да направят анализ

Държавата е в битка с вноса на плодове и зеленчуци. По данни на земеделското министерство в момента съотношението на борсите е 40% към 60% в полза на чуждата продукция.
За да се пребори, МЗХ обяви, че предприема серия от мерки. Една от тях е да мотивират производителите към коопериране и сдружаване, за да стигат по-лесно да българския пазар.
Подготвя се програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, в които продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова, за да отговаря на най-високите стандарти на пазара, каза министър Вътев и обясни, че програмата се прави с цел да насърчи сдружаването и кооперирането, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп до пазара.
Това е нещо като мечтите, които не кореспондират с реалността, но е хубаво човек да мечтае. Само че да тръгнем отзад напред и да видим на какво равнище е сдружаването в България. За него е целесъобразно първо МЗХ да поръча на Института по аграрна икономика например да се направи един анализ на всичко от А до Я – на законодателството, на свършеното и несвършеното по различни причини.
Защото според данните на аграното ведомство признатите от министъра на земеделието групи и организации са само 40 от 2015 г. насам което си е трагичен резултат. И те са регистрирани до 2019 г., а след това
работата е замряла и до ден днешен са вписани само още 3.

В миналия програмен период по ПРСР за тях бяха заделени над 16 млн. евро, с които да се насърчат. При първия прием за тях през 2018 г. бяха одобрени 30 проекта, не всички са изпълнени обаче. Впоследствие бюджетът падна на 9,3 млн. евро.

Подпомагането по мярката е за период от 5 години и се определя като процент от стойността на годишната реализирана на пазара продукция.

Засегнатите казват, че законодателството не е изпипано и им създава ред проблеми. Затова от досега подадени 38 проекта са одобрени 23 за 6,5 млн.евро, а са изплатени едва 4 млн евро

Питаме, това не е ли доказателство за несъстоятелността на въпросната мярка.
Затова подсещаме министър Вътев и ведомството му първо да направят анализ на база на данните от ДФЗ по ПРСР 2014-2020 г. и тогава да пишат новите мерки.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини