Есенна стратегия за вашата градина – домът е там където полагаме грижа

За всички градинари стопанисващи малки или големи градини със зеленчуци и плодове – това ръководство може да ви бъде от полза!

Есента е  основен период за прибиране на реколтата, както от плодове, така и от зеленчуци! Градината ще бъде пълна с вкусни култури, на които ще се насладите, но всичко далеч не приключва тук! Освен, че периода е идеален, за да засадите различни видове зеленчуци обичащи по-хладните месеци, идва момент и за есенната обработка и подхранване на градинската почва. Тази стъпка е изключително важна, за да направите “рестарт” за следващата година.

Първо да отбележим, че има редица есенни зеленчуци, които може да засадите. 

Това са апетитните броколи, карфиол, зеле, червено цвекло, спанак, китайско зеле, бок чой и листни зеленчуци. Ако засадите маруля в началото на есента, можете да получите добра и свежа реколта съвсем скоро. Също така е момента за засяване на семена и на тези зимни култури – моркови, блат, ряпа и репички.

Ще попречи ли есенната обработка на почвата на есенните и зимните култури?

  • Не, няма да попречи, а напротив – ще подпомогне тяхното по-добро развитие.

Ето какво трябва да се направи неотменно!

  1. Почвено обеззаразяване.
  • Това е стъпка от съществена важност независимо какво отглеждате в своят двор или градина. Почвеното обеззаразяване ще се справи с неприятелите, които зимуват там, както и с всички неприятели, чието почвата е естествена среда. Края на септември или началото на октомври е периода, в който да внесете хищни гъби от вида Beauveria bassiana. Те са със системно действие и практически са вечни, защото заразените вредители стават техен разпространител. Хубавото на този вид инсектициди е че унищожават само вредителите, като пазят полезните насекоми. Към почвеното обеззаразяване спокойно спадат и растителните деструктори, които със специфичното си съдържание на полезни микроорганизми, ще намалят патогените от изминалата вегетация и ще ограничат тяхното по нататъшно развитие.
  1. Почвено подхранване.

Почвата е живо същество. В нея живеят полезни видове червеи, насекоми, бактерии, полезни гъби. Те трябва да се поддържат в баланс, за да може почвата да остане здрава и през следващата вегетация. Без здрава почва няма да може да се радвате на  здрави растения, защото храненето им ще е лишено от жизненоважните вещества, от които се нуждаят. Здравата почва освен като добър транспортер на хранителни елементи и вода, се явява и като първата защита срещу болести! А подхранването и правилно, гарантира баланс в цялата и система на функциониране.

  • Подхранването есента има много предимства, защото освен обогатяване на почвата се подпомага и разграждането на растителните остатъци. Агрономите препоръчват есента да се внася повече органика отколкото минерални торове, защото целта е подхранване с постепенно усвояване и подобряване качествата на почвата.

След вегетационния период почвата е уморена и изтощена. Голяма част от нейните ресурси ще бъдат усвоени от растенията и културите, които сте отглеждали в нея. Почвата си почива през есенно-зимния период, което прави този момент точното времето, в което да се приложи подкрепление за нейното възстановяване.

Едно от важните неща е да осигурите поне едно подхранване с микроорганизми. Те са вашите малки неуморни работници, които ще се погрижат почвата да се възстанови и да усвои всичко, което и е нужно, за да е готова за следващата вегетаия. Микроорганизмите ще подпомогнат и за оптималното усвояване на всички останали добавки.

Ето какво ви препоръчваме да добавите в градините тази есен:

  • Биовъглен: Екологичният въглен, който се предлага на пазара за растениевъдство е важно да бъде различен от стандартния въглен, тъй като е направен от естествено възникващи дървесни отпадъци (не от тропически гори). Той се пече в пещ при по-ниски температури, без кислород. Благодарение на своята силно пореста структура и голяма повърхност, биовъгленът е чудесен дом за полезните микроорганизми, които правят почвата плодородна. Ние обаче не препоръчваме просто да го добавяте самостоятелно, а да го внесете заедно с течен тор.Може да заложите на течни торове с екстракт от водорасли, с добавка на бактерии, които да помогнат разграждането на растителните остатъци. Комбинацията трябва да бъде вкопана в почвата само веднъж, като това ще подобри структурата и в дългосрочен план. Тази комбинация ще позволи по-доброто улавяне на въглерод в земята азот, фосфор и други.То този начин освен полза за вас и вашите посеви, си гарантирате повече устойчивост при климатичните изменения.
  • Компост: Можете да добавите свой компост като отново го смесите с коктейл от микроорганизми. Целта тук ще е те да подпомогнат разграждането, като не позволят на патогени да се развиват в почвата ви. Това е подхранване и обеззаразяване в максимално чист вид. Внасянето може да стане чрез директно смесване и вкопаване или с внасяне на организмите чрез поливка, а компоста да разпръснете отгоре. Така, на пролет с обръщането на почвата ще може да вкопаете компоста. Ако изберете вторият вариант, може да се наложи да мулчирате. Тук най-важното е да си гарантирате максимално количество органица, богата на микроорганизми, които ще работят за вашата почва, през цялата есен и зима.
  • Мулчиране: Мулчирането по същество представлява покриване повърхността на почвата с листа, дървени стърготини или слама – като цяло растителни остатъци от самата ви градина. Идеята е да дадете възможност на почвата да диша. Мулчирането дава безброй предимства сред които и гарантира задържане на повече влагата. Мулча също така регулират температурата на почвата и предотвратяват заразяването с плевели, както и намалява уплътняването и ерозията на почвата. Тук е важно да използвате растителни деструктори, които са богати на микроорганизми и позволяват растителните остатъци да се разградят без да се губят полезните вещества от тях. Можете да разстелете мулча на слой от два до три сантиметра Без да покривате есенните и зимни насаждения. Отстранете или вкопайте отново през пролетта, няколко седмици преди да започнете отново да засаждате – за да позволите на почвата да се затопли от слънцето в подготовка за новия вегетационен период.
  • Внасяне на органична животинска тор: В зависимост от предпочитанията ви, може да внесете органична животинска тор, като ако е птича е добре да бъде по-изпечена. Животинската тор е богата на различни микроелементи, които се освобождават постепенно. Разбира се може да съчетаете с добавка на течен тор богат на органика.

Грижата за градината е много трудоемка, но при подходяща грижа, дава прекрасни плодове!

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X