Подхранване на пипера с йод

Йодът може да бъде използван в най-различни фенофази от развитието на пипера. Използва се също и за обеззаразяване на семената. Може да използвате йодов разтвор при разсадите. Когато на растенията се появят 2-3 същински листа, те се поливат с разтвор, получен при разтварянето на една капка йод в три литра вода. Тази поливка е достатъчна за постигане на по-висока степен на защита срещу различни гъбни болести.

Йодът, като подхранване за възрастни растения пипер.
След засаждането на пипера на постоянно място в градината, растенията може да се обработят с йод: като поливка в корена и като листно подхранване.
За използване на йода в качествотона тор са достатъчни 3 капки йод разтворени в 10 литра вода. Всяко растение се полива с един литър от получения разтвор.
Тази процедура най-добре да се провежда при образуване на завързите.
В резултат на това плодовете на пипера може да се увеличат с 15% поголемина, а също така се съкращават и сроковете на узряване.
Ако ви е по удобно да подхранвате листно пипера, тогава в 1 литър вода се разтварят 2 капки йод. С полученият разтвор растенията се пръскат през 10 дни. Достатъчни са три обработки за сезон. При отглеждане на пипер в оранжерии със същият разтвор се пръска в интервал от 15 дни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X