Олио и слънчоглед има, български са и с добро качество, споделиха от НАЗ след среща в Министерство на земеделието и храните

След двучасов диалог не успяхме да стигнем до съществени решения, но наистина наличностите от слънчоглед зависят от реализацията на олиото на пазара. В момента се оказва, че има твърде много олио в складовете на преработвателите и те нямат възможност да изкупуват всичкия слънчоглед. Ще видим какво ще стане след 15 септември и дали ЕС ще удължи забраната за внос на определени стоки от Украйна, сред които попада и слънчогледа. Тогава ще видим какво ще стане. Това каза след срещата си с производители и преработватели на слънчоглед и зърнопроизводители министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на брифинг в аграрното ведомство.

„Олио има и слънчоглед има. Български са и с добро качество“, посочи Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев заяви, че продължават да настояват за премахване на забраната като непазарна практика, но позицията на зърнопроизводителите е да продължават да настояват за обратното.

Според участниците в срещата разговорът е бил ползотворен. Те ще се съберат отново в средата на септември, когато приключи прибирането на новата реколта.

Очакванията на производителите са тазгодишните добиви да са около 2 млн. тона, което е предостатъчно за българското потребление.

В момента в складовете има преходен остатък около 600 000 тона./БТА

1 COMMENT

  1. Е като е хубав слънчогледа защо стои цяла година по складовете ? Ако е хубав ще го купят независимо от цената !

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X