Стягат контрола срещу Африканската чума около индустриалните ферми

Предлагат по-ранно начало на
ловния сезон за диви свине

Да се засили контролът срещу Африканската чума в 20-километрови зони около индустриалните свинекомплекси – това е решено по време на среща, проведена в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с участието на експерти от ведомството, представители на животновъдния сектор, ветеринарни лекари, служители на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Ще бъде засилен надзорът над личните стопанства, като 20-километровите зони са определени по инициатива на БАБХ с цел да не се допусне заболяването да проникне в големите свинекомплекси, съобщи за „Гласът на земеделеца“ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България, който също е участвал в дискусиите. Повод за срещата станаха трите нови огнища на заразата, регистрирани в областите Ловеч и Монтана през лятото на тази година, в стопанства от така наречения „заден двор“.

Съмненията, че над тези стопанства не се упражнява достатъчно ефективен контрол станаха повод от животновъдния бранш да поискат ново обсъждане на проблема с надеждата да се направи необходимото за повишаване на биосигурността. Дали може да се очаква такъв резултат, е рано да се каже.

„Запознахме се с новото ръководство и поставихме главния ни въпрос – притеснението от разпространението на Африканската чума, както и за контрола върху „заден двор“, за липсата на данни за него – какво представлява, колко са животните в него – разказа Димитър Михайлов. – Констатирахме, че сама БАБХ не може да се справи с този контрол, защото няма достатъчно ресурси, нито достатъчно служители. А в България все пак има немалко населени места. За да се направи инвентаризация на животните в домашни стопанства е нужна помощ от кметовете и полицията. Но тъй като идват избори, може да се сетите, че кметовете биха изпаднали в конфликт на интереси със своите гласоподаватели, част от които са стопаните в този „заден двор“. Но и извън изборите кметовете едва ли могат ефективно да се занимават с такъв контрол – те са изключително натоварени с много и различни задачи. Нещата стоят така от години и нищо не се променя“.

Единственото, с което от БАБХ са се ангажирали, е да се засили контролът в домашните стопанства в 20-километрови зони около индустриалните свинеферми. Чисто превантивно е решено да се разшири обхватът, за да има по-голяма сигурност. Домашните стопанства обаче са част от проблема, а основен преносител на Африканската чума е дивата свиня. Затова от животновъдния бранш са поискали по-ранно откриване на ловния сезон за диви прасета.

Друго решение е да се свика централен епизоотичен съвет, в който участват представители на БАБХ, министерствата на земеделието, на вътрешните работи, на финансите, на здравеопазването, на икономиката и други. Не е определена обаче дата за такова заседание.

„Както неведнъж сме казвали, индустриалният сектор не е против хората, които си отглеждат прасета за лични нужди – подчерта за пореден път Димитър Михайлов. – Искаме само по-голяма сигурност за бизнеса. Когато те не регистрират животните си, ги оставят без здравен контрол с всички произтичащи от това рискове. Законите бе трябвало да важат за всички и трябва да се спазват. Отделен е проблемът, че в определени случаи не само се гледат повече от регламентирания брой прасета, ами се прави незаконна търговия с тях. Затова повдигнахме и въпроса за продажбата на животни в интернет. Както и въпроса с измамите с ДДС. Понеже сега изкупната цена на месото е по-висока, се появяват определени субекти, които осъществяват подобни данъчни измами“.

За момента не е взето решение как да се противодейства на посочените проблеми, но от бранша очакват да чуят конкретни мерки по време на предстоящия централен епизоотичен съвет.

Факт е обаче, че от известно време дори информацията за разпространението на Африканската чума в специалната секция на сайта на БАБХ не се актуализираше. От ведомството са обещали да публикуват своевременно коректни данни към момента, както и да ги обновяват.

*Снимка – bgonair.bg

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X