Втори опит: ЧСИ продава база на свинекомплекс, затворен след Африканска чума

Самата ферма за угояване и селекция на прасета пустее, след като не се ползва от години

Втори опит за продажба на складова база, собственост на пазарджишката фирма „Свиком“ АД, прави частен съдия-изпълнител по искане на кредитори на дружеството. Става дума за складов и производствен обект в село Варвара, научи „Гласът на земеделеца“. Фирмата е собственик и на свинекомплекса в село Априлци. Доскоро той бе едно от големите български предприятия за угояване и селекция на прасета, но от лятото на 2021 година пустее. Тогава всички 13 000 животни във фермата бяха умъртвени и загробени след потвърдена положителна проба за Африканска чума. Малко след това пък НАП обяви на търг оборудването на комплекса заради дългове. А през май тази година частен съдия-изпълнител обяви за публична продан складовата база във Варвара, но явно не е намерен купувач.

Настоящата публична продан ще продължи до 22 август, а наддаването за обекта в село Варвара ще бъде на 23 август в Районния съд в Пазарджик. Началната тръжна цена не е променена – 974 160 лева. В сумата е включен и 11 049,52 лева ДДС за неприлежащ терен с площ 4518,90 кв. м, тъй като длъжникът е регистриран по Закона за ДДС. Имотът представлява парцел с площ 6056 кв. м  и двуетажна сграда с площ 1203 кв. м.

До публичната продан се стига заради дългове към Българо-американска кредитна банка и ипотека за сумата от 7,2 милиона евро.

Акционерното дружество е регистрирано през 2008 година с основна дейност животновъдство – производство, селекция, изкупуване и търговия с животни и селскостопанска продукция. Капиталът му е 50 000 лева, разпределени в също толкова поименни акции, всяка по 1 лев. Управлява се от съвет на директорите с трима души, чийто мандат обаче е изтекъл на 26 март 2014 година.

Във върховите си години предприятието е имало затворен цикъл на производство, включващ земеделска кооперация за добиване на фураж, собствена зърнобаза и фуражен завод, свинекомплекс с 15 000 животни, месодобивен завод, както и фирмена магазинна и дистрибуторска мрежа. Тогава персоналът е достигал до 60 души. Последният публикуван финансов отчет е за 2019 година.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X