Първи данни: Какво се очаква на слънчогледовия пазар в Черноморския регион

За ориентация винаги са служели първите жътви и цените на основните играчи в него

Според последните прогнози реколтата на Русия може да е рекордна и да достигне 17 млн.тона

Световният център за производство на слънчоглед както е известно е Черноморският регион, а в него основните играчи са Украйна, Русия и Казахстан, които обезпечават половината от световното производство на слънчоглед.

При експорта на слънчогледово масло в света тези три страни заемат над 70% дял. Украйна е лидер в региона и света по този показател, следвана от Русия.

Ако искаме картината да е пълна, към групата на Украйна, Русия и Казахстан трябва да прибавим Румъния и България.

Не нараства производството в други райони на света поради климатични ограничения. Други по-големи производители на слънчоглед са Аржентина и Франция.

Първите  жътви започнаха, прогнозите са за рекордни обеми

Жънат вече фермерите в Крим, Краснодар, Ставропол и други южни райони. Според последни руски прогнози реколтата може да е рекордна, защото метеорологичните условия са били благоприятни.

Въпреки факта, че слънчогледът тази година е с 300 хиляди хектара по-малко от 2022 г. и възлиза на 9,8 млн. ха, реколтата може да надхвърли миналогодишния рекорд от 16,36 млн.т. и да  достигне 16,38 млн. тона, прогнозира аналитичният център на Русагротранс.

И според августовската прогноза на Министерството на земеделието на САЩ производството на слънчоглед в Русия тази година може да порастне и да достигне дори 17,5 милиона тона.

Според Михаил Малцев, изпълнителен директор на Съюза на производителите на маслени култури след като жътвата е започнала в южната част на страната, сега изкупните цени там са 30 хиляди рубли. на тон. Той смята, че изкупната цена на слънчогледовите семена от новата реколта ще остане на това ниво, написа зерно онлайн.

Според портала oilworld.ru към 11 август средната цена на търсенето на слънчогледово семе е 29,96 хиляди рубли за тон, като се е увеличила с 300 рубли през седмицата и с 4695 рубли през месеца.

Мито за слънчогледово масло няма, но за шрот има

На този фон митото върху износа на слънчогледово масло от Руската федерация, което е гъвкаво, от 1 септември ще бъде нулево, а върху износа на слънчогледов шрот ще се увеличи до 7995 рубли за тон, съобщи Министерството на земеделието на Руската федерация.

Митото за слънчогледовото масло е изчислено при индикативна цена  819,5 долара за тон.

Септемврийското експортно мито за слънчогледов шрот е изчислено при индикативна цена от 269,2 долара за тон.

В началото на юли 2022 г. правителството на Руската федерация удължи износните мита върху слънчогледовото олио, слънчогледовия шрот и слънчогледовото семе с една година – до 31 август 2023 г.  и прехвърли изчисляването на митата върху олиото и шрота в рубли.

Очакват висока реколта и от рапица и соя

Що се отнася до другите две маслодайни култури, анализаторите на Rusagrotrans отбелязват, че реколтата от рапица ще остане на високо ниво и може да достигне 3,8 милиона тона.

Реколтата от соя може да надхвърли рекордната цифра от миналата година, достигайки 6,13 милиона тона, което е свързано с разширяването на площите.

Като цяло брутната реколта от трите основни маслодайни култури през 2023 г. може да достигне 26,3 млн. тона, което е малко по-малко от миналата година (26,87 млн. тона).

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X