Последна прогноза на европейската служба за зърното

Очакванията са за зърнени култури и слънчоглед

MARS предупреди, че ще има пшеница без хлебопекарни качества, основно от Франция и Германия

Службата на Европейския съюз за наблюдение на културите на 21 август намали прогнозата си за тазгодишните средни добиви от мека пшеница, царевица и рапица в ЕС.

Това става за трети пореден месец.

Освен това службата и предупреди за очакван значителен спад в качеството на пшеницата след летните дъждове в някои региони.

Експертите по-конкретно цитират в доклада си почти ежедневните валежи от средата на юли в големите зърнени райони на Северозападна Франция, Бенелюкс и Югозападна Германия, които сериозно затрудниха  прибирането на основните  култури – пшеница и рапица.

Същевременно те пишат в прогнозата си, че влагата е създала оптимални условия за гъбни заболявания.

Според доклада от това се очаква съществено увреждане на качеството на зърното, особено на пшеницата.

Този факт ще доведе до значително снижаване на  количеството пшеницата с добри хлебопекарни качества, която да е годна да стигне до мелниците, предвиждат от MARS.

Прогнозите на специалистите се основават на цялостна прогноза за неблагоприятните въздействия от дъждовете върху добивите на национално ниво, а не по отделни райони, уточняват специалистите.

За Южна Европа?

Горещото време в Южна Европа поражда сериозно безпокойство за зърнените култури, главно в България, Италия и Испания.

В месечната си прогноза експертите на MARS намалиха оценката си за добива на мека пшеница до 5,78 т/ха от 5,80 т/хa, каквато беше прогнозата през миналия месец.

Докладът също понижи прогнозата за добива от царевица за зърно до 7,45 т/хa от 7,53 т/хa, предвиждани през юли, което приблизително е равно на средната стойност за последните пет години.

Службата потвърди оценката си за добива от ечемик за 2023 г. –  4,74 т/хa, тъй като спадът в оценката за добив от пролетен ечемик е компенсиран от покачването на резултатите от зимен ечемик.

За маслодайните култури MARS намали прогнозата за добив от тазгодишната реколта от рапица до 3,19 т/хa, от 3,20 т/хa, очаквани през юли.

Службата същевременно повиши перспективите за добива от слънчоглед  – 2,18 т/ха при очаквани  2,12 т/ха миналия месец.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X