Агроном: Идват трудни години, трябва да се преосмислят технологиите

С продуктите на Амитица се решават някой от основните предизвикателства на климатичните промени

Атанас Добрев е агроном в Релакс ООД, Разград. Вече дълги години той се справя с предизвикателствата на полето в реалното производство. През последните от тях е открил, че продуктите на Амитица му помагат в работата и са път към справяне с много от въпросите, които поставят новите, изключително трудни, условия пред земеделците.

Използвали сме няколко продукта на Амитица – Азотохелп, Екопроп, а в личното си стопанство с боровинки и зеленчуци прилагам Натуралис, разказва Атанас Добрев. В личното си стопанство използвам продуктите на Амитица от няколко години, а през последните две ги внедрих и в конвенционалното производство на стопанството, в което съм агроном като част от агротехниката.

Приложихме Азотохелп при пшеница рано напролет, в края на вретенене – начало на първо коляно в доза 35 мл. Блокът беше разделен на две почти равни части – със и без този продукт. Азотохелп тук се явяваше единствено и само допълнителна част към цялостната ни концепция на торене и растителна защита. Единствената разлика между двата блока бяха тези 35 мл Азотохелп. Добивът беше в рамките на 65-70 кг повече в полза на третирания участък. Става дума за един и същи блок, една и съща технология и сеитба, направени по едно и също време. Аз обикновено сея с по 340-350 семена на квадратен метър. Така растенията се чувстват много по-комфортно и са с много по-продуктивни и изравнени братя.

Азотохелп спомага за усвояването на атмосферния азот от самото растение. Повишавайки метаболизма на растението, давайки възможност на бактериите да фиксират азота и да го приведат в усвоима за растенията форма, препаратът способства за по-пълноценното и по-продължително хранене и използване на азота, който се намира в природата, но който не можем да фиксираме по друг начин освен посредством бактериите. Другото, което ми прави впечатление,  е че колкото по-рано се приложи, толкова по-добър е ефектът. Започва по-рано, по-дълготраен е. и на практика видяхме ползата от него.

Другият продукт, който ползвахме е Екопроп за обеззаразяване на семената на пролетниците. Там резултатите се оказаха много интересни. Имаше огромна разлика между двата блока, които ги делеше само един път с еднакви хибриди. При нетретираните посеви много по-рано подгоряха листата, а при третираните грийнефектът беше много по-продължителен.

Екопроп има ефект е върху глумосите – микоризна гъба, която спомага за разрастването на кореновите власинки, като така те по-лесно проникват в почвената структура. Получава се своеобразна паяжина, която почти удвоява площта на кореновата система. Това означава по-голяма площ на хранене на растенията и асимилиране на хранителни вещества и влага.

Продуктите на Амитица са решения и за климатичните промени. При нас в производствени условия видимо имаме положителен ефект и със сигурност ще ги ползваме и догодина отново. Продуктите на Амитица работят и то работят добре. Като направим сметка колко струват препаратите и допълнителните добиви, да не са 70, 50 кг пшеница отгоре да са, мисля, че ефектът е очевиден.

Климатичните промени са факт. Атанас Добрев ги вижда вече от години на полето. Всяка година става все по-трудна за земеделците. Какви трябва да са решенията според него?

Определено първо трябва да се прецизират сеитбите като време, споделя дългогодишният агроном. Второ трябва да се прецизират обработките. И трето, семенарските къщи трябва да вземат отношение към разработването на хибриди с повишена сухоустойчивост или с по-кратки вегетации, но със запазване на добивния потенциал. Много ще са трудни годините, трябва да се търсят решения. И продуктите, които предлага Амитица са едно от тези решения.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X