Гръцки животновъд работи с 30% марж печалба

Аристотел Пулиос е израснал във ферма в района на Трикала, Северна Гърция. Фермата е била на дядо му и е отглеждала  с памук, царевица, детелина и малко овце и кози  на брега на река Пиниос.

Аристотел никога не е мислил да избяга от фермерството,  напротив, на 18-годишна възраст вече е формулирал план за това как може да развие семейната ферма към по-добро. „Исках да се измъкна от класическата парадигма“, казва той, обяснявайки, че по същество търси контрол на всеки етап от производството, от отглеждането на храна за животни, преработката на мляко до продажбата на готов продукт.

Сега той вярва, че целта, която си е поставил  възраст, е повече или по-малко постигната. Първоначалните 150 декара с екстензивни култури са станали 250 с царевица и детелина, които хранят овцефермата, която е наследил от дядо си и сега от импровизирана смес от 50 овце, тя е превърната в образцова овцеферма с 400 чистокръвни Лакон, със среден млеконадой от 300 кг. Млякото се преработва в собствена мандра от 2022 г., в овче и козе сирене, овче кисело мляко, ванилов/шоколадов крем и оризов пудинг.

Отнело му е десетилетие, за да подреди един по един процесите, които кариерата муе изисквала досега. Първо заминава за Янина, за Животновъдното училище, след като се дипломира работи като частен служител, за да финансира с труда си изграждането на фермата и след това се фокусира върху производството на краен продукт, за да оформи най-накрая фермата Pouliou.

При производството на сирене фермерът повишава маржа на печалбата до 30%

Сега производството на храни в стопанството печели около 40 000 евро годишно, двойно повече от миналогодишната първа година на пазара, но Pouliou Farm все още не е на нивото, което нейният собственик иска. „В следващите две години искам да отглеждам овце, да достигна 600“, казва 33-годишният Аристотел, който не е сам в това начинание. Всъщност фермата е разделена между него и брат му Елиас, който е на 31 години. „Елиас и аз сме братя, партньори и приятели“, казва събеседникът ни, пояснявайки, че половината от продукцията на фермата, тази на брат му, е насочена към голяма млечна промишленост. Аристотел обаче доставя и почти половината от млякото от животните си в същата млечна промишленост, тъй като поръчките в мандрата му все още не са в състояние да поемат цялото производство.

400-е овце, заедно с дузина кози, произвеждат около 120 до 140 тона мляко годишно, като Аристотел Пулиос преработва почти 20 тона. За да може стопанството да направи още една крачка напред, то ще трябва да разшири оперативния си лиценз, за да разполага с интегрирана фабрика за сирене за продажби извън района на Тесалия.

Постигайки това, тя би могла да обмисли осигуряването на лиценз за производство на ЗНП Feta, тъй като за момента бялото овче и козе сирене, което произвежда, не може да се пусне на пазара като фета. Всичко това не изглежда особено далечно за  производителя, който е оптимист, че скоро ще може да усвои за млечните си продукти целия тонаж мляко, произведено от овцете му. „Маржът на печалбата, когато обработвам себе си, е близо до 30%“, обяснява той, позовавайки се на много силен стимул да засили усилията си за завършване на проекта Poulios Farm.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини