ЕК още не е готова с решението дали да продължи ограниченията срещу украинския земеделски внос след 15 септември

Европейската комисия разполага с осем дни, за да вземе решение дали да продължи и след 15 септември временните ограничения срещу украинския земеделски внос, заяви днес говорител на институцията на пресконференция в отговор на въпроси.

Трябва да постигнем общоприемливо решение. От една страна е необходимо да запазим подкрепата за Украйна, но същевременно наблюдаваме затруднения в пет съседни държави (България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия). Необходимо ни е решение, което подкрепя Украйна и премахва трудностите, обобщи говорителят.

Той отбеляза, че по силата на решението за премахването на митата в ЕС за украинския внос, временно са наложени ограничения по отношение на вноса на зърно. По неговите думи ограниченията се предвижда да останат в сила до 15 септември. ЕК ще вземе много бързо решение (дали да запази или да премахне временните мерки), след като съобщи намерението си на държавите от ЕС, каза говорителят.

Той допълни, че постоянно възможните действия се обсъждат с Украйна и Молдова, а в последното работно заседание са се включили също балтийските държави и Хърватия. Не изключваме в бъдещи разговори да се присъединят още държави от ЕС, освен петте пряко засегнати, посочи говорителят.

Проблемът е във войната, която (руският президент Владимир) Путин води срещу Украйна, обстрелва зърнени складове и отказва да участва в споразумението за износ на украинското зърно през Черно море. Това е в основата на проблема, докато пътят през Черно море е затворен, поясни той.

В следващите осем дни ще оценим възможностите, с които разполагаме и очакваме да постигнем решение, каза говорителят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X