Белокрилката вече не е само в оранжериите

Оранжерийната белокрилка, е разпространена широко и вреди основно по доматите, но има още около 200 гостоприемнака. Това са дребни, бели “пеперудки”, около 1,5 mm дълги. Основно вредят ларвите. Те смучат сок от долната страна на листата и отделят обилно “медена роса”. Върху “медената роса” се развиват чернилни гъбички, които зацапват растенията и плодовете и влошават качеството на плодовете. Като смучат сок ларвите, предизвикват отслабване на растенията. В мястото на повредата се появяват хлоротични пентна. При силно нападение, листата пожълтяват и окапват, а растенията често загиват.

Важно е редовно да се преглеждат растенията за да се откриват възрастните индивиди. Те могот да се открият върху най-горните млади листа, а пупариите се намират върху средния и най-долния етаж на растенията. Наблюденията започват веднага след разсаждането на културите. Борбата с белокрилките трудна поради големия брой гостоприемници, а и е много скъпа . Нужно е да се води борба и в растителноста в съседство с доматите.

При оранжерийната белокрилка е регистрирана устойчивост към голям брой инсектицид, поради което те трябва непрекъснато да се редуват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X